Publika je uživala

Kultura na ulice 2024!: U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo izveden koncert

U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo upriličen koncert “Mozartu u susret“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika je uživala u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta: ““Padre, germani, addio”, "Non piu andrai", “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar”, "Non siate ritrosi".

"Ideju koncerta “Mozartu u susret” dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere “Figarov pir”.

Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela“, izjavili su izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Naime, na koncertu su pored arija i dueta iz pomenute opere, izvođeni arije, dueti i terceti iz drugih poznatih Mozartovih opera, među kojima su “Idomeneo”, “Don Giovanni” i “Così fan tutte”.

Također, redoslijed programa bio je usklađen sa prvim izvođenjima pomenutih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekt „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.