premijer kosova

Kurti: Nema važnijeg trenutka od sadašnjeg za sjećanje na Srebrenicu

Nema važnijeg trenutka od sadašnjeg za sjećanje na Srebrenicu, jer Srbija ponovno rasplamsava svoje ekspanzionističke ambicije, upozorio je premijer Kosova Albin Kurti na društvenim mrežama

"Počevši od 11. jula 1995. godine, srpske su snage pokupile preko 8.000 Bošnjaka Muslimana u 'zaštićenoj zoni' Srebrenice koju je UN proglasio i ubile ih—ni zbog čega drugog osim zbog njihove etničke pripadnosti i vjere", navodi Kurti.

Navodi da je na temelju rezolucija Parlamenta Kosova (7. jula 2021.), Evropskog parlamenta (9. jula 2015.), a nedavno i Generalne skupštine UN-a 23. maja, Vlada Republike Kosova održala minutu šutnje jer se pridružila drugim državama u obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Masakr u Srebrenici pokazao je, pred cijelim svijetom, veliko zlo koje je Miloševićev režim bio sposoban učiniti. Nažalost, to je također bio najava srpske genocidne kampanje na Kosovu samo nekoliko godina kasnije. Nema važnijeg trenutka od sadašnjeg za sjećanje na Srebrenicu, jer Srbija ponovno rasplamsava svoje ekspanzionističke ambicije protiv Bosne i Hercegovine i Kosova, dok se još uvijek odbija ispričati za – ili čak priznati – svoju genocidnu prošlost. Za žrtve, za preživjele, za mir na Balkanu za sva buduća vremena, moramo se sjećati", poručio je Kurti.