velika britanija

Laburista Sadiq Khan osvojio rekordni treći mandat gradonačelnika Londona

Gradonačelnik Londona laburista Sadiq Khan osvojio je u subotu rekordni treći mandat nakon što je lako pobijedio protukandidatkinju Susan Hall.

Sin pakistanskih migranata koji je postao i prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne prijestonice kada je prvi put izabran 2016. godine, također je prvi čovjek Londona koji je osigurao tri mandata otkako je ta funkcija uspostavljena 2000. godine.

Pobjeda Khana je novo razočarenje za vladajuće konzervativce u Velikoj Britaniji koji su doživjeli niz loših rezultate na lokalnim izborima održanim u četvrtak, a uoči parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe do 28. januara sljedeće godine.

Khan je osvojio nešto više od milion glasova, ili skoro 44 posto glasova, više od 11 procentnih poena ispred Hall. On je posebno dobro prošao u centralnom Londonu, mada je imao lošije rezultate u nekoliko vanjskih općina.

U petak su se pojavile spekulacije da bi razlika mogla biti manja nego što se ranije mislilo, ali je Khanova prednost pokazala da je došlo do prelaska glasova od konzervativaca ka laburistima u poređenju s prethodnim izborima za gradonačelnika 2021.

Khan, koji je zamijenio bivšeg premijera Borisa Johnson na mjestu gradonačelnika Londona 2016. godine, u posljednjih nekoliko godina izaziva podjele.

Dok mu njegove pristalice pripisuju uspjehe u nizu oblasti, kao što je proširenje stambenih objekata, besplatni školski obroci za malu djecu, držanje troškova prijevoza pod kontrolom i generalno podržavanje manjinskih grupa u Londonu, njegovi kritičari kažu da je zabilježen porast kriminala, da je protiv automobila i da je nepotrebno dozvolio da propalestinski marševi postanu redovni događaji vikendom u britanskoj prijestonici.

Aktuelni laburistički gradonačelnici u Liverpulu, Širem Mančesteru i Zapadnom Jorkširu također su ponovo izabrani u subotu, dok se čini da je stranka uspela da smijeni konzervativnog gradonačelnika Zapadnog Midlenda. U toj široj gradskoj oblasti u kojoj je Birmingem najveći grad, i dalje se broje glasovi.

Na izborima u četvrtak laburisti su preuzeli kontrolu nad lokalnim upravama širom Engleske u kojima decenijama nisu bili na vlasti. Stranka je također bila uspješna na vanrednim izborima za mjesto u parlamentu.

Ako bi se takvi rezultati ponovili na predstojećim parlamentarnim izborima, konzervativci bi doživjeli jedan od najgorih poraza u njihovoj historiji.

Jedna od negativnih stvari za laburiste na ovim izborima je njihov rezultat u izrazito oblastima u Engleskoj s velikom muslimanskom populacijom koja je razočarana snažnim proizraelskim stavom partijskog rukovodstva u vezi s ratom u Pojasu Gaze.

Lider laburista Keir Starmer je priznao da je stranka imala problema s muslimanskim biračima, ali su rezultati generalno pozitivni za čovjeka koji je favorit da postane premijer poslije parlamentarnih izbora.

Premijer Rishi Sunak iz Konzervativne partije odlučuje o datumu narednih izbora i nagovijestio je da će to biti u drugoj polovini 2024.

Starmer je poslije ubjedljivog poraza konzervativaca na lokalnim izborima pozvao Sunaka da ne čeka.

Pored lijevih laburista, na lokalnim izborima također su uspjeh ostvarile centrističke Liberalne demokrate i Zeleni.

Desničarska populistička partija Reform UK, koja je snažno euroskeptična, također je postigla određene uspjehe, posebno na vanrednim parlamentarnim izborima u Blekpulu, gdje joj je falilo manje od 200 glasova da bude na drugom mjestu.