Ekonomija

Lagumdžija na skupu ‘UN ekonomista zapadni Balkan’: Transportno povezati šest glavnih gradova država regiona

Predsjednik Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija obratio se na dvodnevnom skupu “UN ekonomista zapadni Balkan” posvećenom napretku u ispunjavanju samoodrživih razvojnih ciljeva i Agende 2030 kroz podršku ekonomskoj saradnji u regionu, koji je upravo okončan u Skoplju.

Na poziv organizatora Lagumdžija je imao uvodno izlaganje posvećeno ekonomskoj regionalnoj saradnji u domenu samoodrživog razvoja, zelenog dogovora i aktivnosti na uspostavi mreže zapadnog Balkana samoodrživog razvoja, te njenog intergriranja u istovjetnu razvojnu mrežu Evropske Unije.

Posebno je istakao važnost podrške političkih već i ekonomskih lidera za realizaciju ključnih razvojnih prijedloga iz zajedničkog izvještaja Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi Internacionalnog Centra (NGIC) i Nacionalnog Komiteta za Američku spoljnu politiku (NCAFP).

Lagumdžija je prvo naglasio ekonomski prioritet uspostave Zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana koje bi u narednom petogodišnjem periodu čitav region i EU dovelo do jedinstvenog tržišta Evropske Unije u koje bi bile integrirano svih šest država zapadnog Balkana.

Drugo je po njemu intergriranje najavljenog Zelenog dogovora zapadnog Balkana u Evropski zeleni dogovor i to kroz digitalnu transformaciju i izlaznu strategiju korištenja uglja koja bi morao dati vidljive rezultate u narednom petogodišnjem periodu. Podrška SAD i EU je u tome je nezaobilazna te predstavlja zajednički interes svih aktera.

“Treće je uspostava transportne i digitalne infrastrukture kojom bi se u narednih pet godina povezalo svih šest glavnih gradova država regiona”, smatra Lagumdžija.

Cilj skupa je izrada prijedloga aktivnosti UN razvojnog programa za unaprjeđenje regionalnih integracija i ekonomske saradnje kroz napredak u realizaciji samoodržvih razvojnih ciljeva i Agende 2030., saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare