lagana tkanina

Lan je ljetni trend. Evo na koji način ga održavati

Kada pomislimo na odijevanje na visokim ljetnim temperaturama, prvi nam na pamet padaju laneni komadi. Ugodni su, prozračni, koža u njima diše, a i estetski izgledaju vrlo elegantno. Lan volimo na haljinama za plažu ili posao, na širokim hlačama ili pak na savršenoj ljetnoj košulji koju nosimo u raznim prilikama. Na prvu, održavanje lana djeluje možda zahtjevno, no uz malo kvalitetne brige, takvim laganim i udobnim komadima možemo osigurati dugotrajnost u ormaru.

Laneni komadi kao ljetni favorit

Laneni komadi imaju još nekoliko prednosti: biorazgradivi su, otporni na moljce, brzo se suše, a lan je jedna od najstarijih tkanina na svijetu, piše The Guardian, te se koristi od drevnih egipatskih vremena do danas. Uz to, tu je i spomenuta estetska strana, jer lan ljeti izgleda baš dobro! Dizajnerica Susan Corsini za The Guardian je ukratko komentirala zašto su laneni komadi ljetni favorit:

“Lan je jednostavno superelegantna tkanina. Pruža vrlo luksuzan osjećaj, ima ekološke certifikate koje mnoge druge tkanine nemaju i izuzetno je svestran što se tiče odjeće koja se od njega može izraditi. Volim osjećaj kvalitete koju pružaju laneni komadi. Ako u ormaru imate komad od lana, on stvarno može izdržati test vremena.”

A kako napraviti da laneni komadi traju godinama, možda i desetljećima? Evo nekoliko korisnih savjeta!

Perite s pažnjom

Budući da je lan prirodna tkanina, lako se pere kod kuće – no važno ga je tretirati pravilno. Iz Uniqla su za The Guardian savjetovali nježno ili hladno pranje uz kratku centrifugu, idealno u zaštitnoj vreći za pranje, kako bi se laneni komadi zaštitili od trenja. Oprezno treba kombinirati i boje koje zajedno idu u veš-mašinu, a savjetuje se i izbjegavanje sušilice jer takvo sušenje može biti pregrubo. Umjesto toga, bolji izbor je sušenje na prirodnom zraku, i to u hladu jer izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati blijeđenje.

Umjesto slaganja, vješanje

Slaganje odjeće, bez obzira na to koliko pažljivo bilo, stvara naborane linije. Da biste ih izbjegli, preporučuje se vješanje košulja, haljina i hlača na vješalicama, po mogućnosti onim debljim, kako bi laneni komadi bili što zaglađeniji. Ako ih ipak morate složiti, pokušajte ne stavljati glomazne odjevne komade na njih jer će oni stisnuti tkaninu i nabori će se teže izgladiti.

Zarolajte ih prilikom pakiranja

Laneni komadi neizostavan su dio kofera za ljetni godišnji odmor, no umjesto slaganja – zamotajte ih. Slične krojeve odjeće preporučuje se uviti, a zatim ih pohraniti u tzv. kocke za pakiranje. Po dolasku, preporučuje se odmah ih raspakirati kako bi se odjeća stigla “opustiti” i rezultirala sa što manje nabora. Inače, ako vam gužvanje predstavlja gnjavažu, na etiketama potražite lanene alternative. Tkanine koje su kombinacija, primjerice, lana i viskoze, manje se gužvaju, no i dalje su jednako udobne za nošenje.

Para je ključna

Ponekad je brzo peglanje na paru sve što trebamo da se nabori izravnanju. Iz The Guardiana imaju i jedan praktičan savjet: ako ste na godišnjem odmoru i ostavili ste parnu peglu kod kuće, objesite laneni komad na vrata kupatila i pustite da para od tuša obavi posao. Vrijedi isprobati!

Dvaput razmislite prije peglanja

Klasično peglanje na maksimalnoj temperaturi može “pritisnuti” vlakna lana. Ako je lan izrazito nagužvan, iz Uniqla za The Guardian predlažu korištenje bočice za raspršivanje s vodom koja će pomoći opustiti nabore, a zatim omogućiti peglanje na niskoj do srednjoj temperaturi; po mogućnosti preko druge tkanine postavljene preko lanenog komada.

Odmah tretirajte mrlje

Prvo pravilo tretiranja mrlja je djelovati brzo, obrađujući mrlje čim ih primijetite. Za lan, može biti dovoljno tek trljanje male količine deterdženta kojeg ćete ostaviti da djeluje nekoliko minuta prije pranja. Ako mrlja ne nestane pranjem, upotrijebite pastu od sode bikarbone ili sprej za uklanjanje mrlja. No, testirajte na unutrašnjoj strani kako biste bili sigurni da neće izazvati promjenu boje. Operite i sušite na vjetru i nikada, ali nikada – ne peglajte preko mrlje!

Izgužvani laneni komadi su - ok

Tijelo se kreće, tkanine se gužvaju. Svatko ko voli nositi lan, reći će vam da je sasvim ok prihvatiti opušteni izgled koji on sa sobom donosi, a to uključuje i gužvanje. Dio ljepote prirodnih tkanina upravo je u njihovim varijacijama. Dakle, formula za ljeto je: cool i bezbrižno, uz jednostavnost koju garantiraju laneni komadi.