Sport

Lana Pudar spremna za nove podvige: Sve je podređeno Olimpijskim igrama

Naša najbolja sportašica Lana Pudar poslije povijesnih rezultata koje je postigla u prošloj godini, nakon višemjesečne natjecateljske pauze ponovno se vraća u bazen.

Lana se sa svojim timom već uvelike priprema za veliki broj reprezentativnih nastupa koji je očekuju u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Naporne pripreme

Kako su rekli iz Laninog matičnog kluba KVS "Orka" u prethodnom periodu Lanine pripreme bile su dosta teške te je najveći dio vremena provela na pripremama van Mostara, na bazenima širom države i Europe pripremajući se za sve što joj slijedi u narednom periodu.

Naime, Lana Pudar 16. jhuna zajedno s trenerima Goranom Grahovcem i Damirom Đedovićem putuje na Svjetsko seniorsko prvenstvo koje se održava u Budimpešti od 18. do 25. juna.

Poslije Svjetskog seniorskog prvenstva s trenericom Alenom Ćemalović putuje za Alžir, gdje se u gradu Oranu održavaju XIX Mediteranske igre, na kojima Lana sudjeluje po prvi put, a svoj prvi nastup ima već 1. jula u disciplini 200m delfin.

Pored navedene discipline Lana će na Mediteranskim igrama nastupiti i u disciplinama 50 i 100m delfin. Odmah nakon utrke u discipline 100m delfin koja je na program 4. jula Lana putuje u Rumuniju, gdje će se u gradu Bukureštu održati Evropsko juniorsko prvenstvo koje traje od 5. do 10. jula na kome Lana svoj prvi nastup ima već 6. jula u kvalifikacijama u disciplini 200m delfin.

Na ovom prvenstvu će također nastupiti i u disciplinama 50 i 100m delfin.

Po završetku juniorskog prvenstva, Pudar će se nakratko vratiti u Mostar i onda opet slijedi odlazak na pripreme za seniorsko prvenstvo Evrope koje će se održati u Rimu od 11. do 18. avgusta.

Potom sa svojim timom putuje u Peru, gdje će se u glavnom gradu Limi održati Svjetsko juniorsko prvenstvo u periodu od 30. avgusta do 4. septembra.

Lanin stručni tim na čelu s profesorom Goranom Grahovcem, profesorom Damirom Đedovićem i trenericom Alenom Ćemalović imao je dosta posla da pokuša napraviti što kvalitetniji plan i program priprema jer kao što možemo vidjeti, natjecateljski program koji Lani slijedi je vrlo naporan i zahtjevan.

Veliki broj takmičenja

U razgovoru s predsjednikom Laninog kluba i jednim od njezinih trenera profesorom Damirom Đedovićem doznaje se kako je plan treninga i nastupa za ovu godinu napravljen tako da u ovoj godini pokušaju ostvariti učešće na što većem broju velikih međunarodnih natjecanja gdje će se Lana natjecati s najboljim svjetskim plivačicama.

"Kako će od naredne godine naš osnovni fokus biti na isplivavanju norme za olimpijske igre 'Paris 2024.', tako će i svi naši natjecateljski i trenažni planovi  biti vezani za nastup na Olimpijskim igrama.

Iz tog razloga odlučili smo ove godine nastupiti na većini najvećih međunarodnih natjecanja, kako bi između ostalog dobila i neophodno iskustvo za sve ono što je očekuje u narednom periodu. Ove godine Lana po prvi put sudjeluje na Svjetskom i Evropskom seniorskom prvenstvu u velikim bazenima, na Svjetskom juniorskom prvenstvu, kao i na Mediteranskim igrama", kazao je Đedović.

Dodao je kako su treninzi bili teški, no da je Lana spremna za svako natjecanje.

Jedini izbor

 "Teško i naporno jeste, ali tako je kako je. Mi nemamo drugog izbora nego nastaviti putem kojim smo krenuli. Na to nas obavezuju Lanini rezultati i njezina želja da se upiše povijesne knjige mostarskog i bh. sporta. Samo se nadam da će grad Mostar čim prije krenuti u izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena i da se na tome zaista radi ozbiljno.

Jer novac koji je izdvojila Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem proračunu dovoljan je da se većina projekta izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena realizira. Uglavnom, vidjet ćemo vrlo brzo koliko se odmaklo u realizaciji ovog projekta i kada možemo očekivati početak izgradnje toliko očekivanog zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru. On je Lani neophodan. I to ne za pet ili deset godina, nego čim prije", napomenuo je profesor Damir Đedović.

Iz mostarske "Orke" zahvalili su svim institucijama i sponzorima koji su im omogućili da odu na pripreme i natjecanja širom Evrope.