optužbe za korupciju

Laporta se brani od optužbi: Ovo je režija iz Madrida. Prljaju ime Barcelone

Joan Laporta brani svoju i nevinost Barcelone u slučaju Negreira.

Predsjednik nogometnog giganta obratio se na Catalunya radiju nakon što je doznao da ga je istražni sudija optužio i za krivično djelo podmićivanja.

"Nema podmićivanja jer Enriquez Negreira nije javni zvaničnik i nema kontinuiranog kriminala. Mogu dokumentirati sve isplate.

Strana koja optužuje Barcelonu za mito ili korupciju to ne može dokazati. Presuda će biti u korist Barcelone", tvrdi Laporta.

On smatra da "postoji orkestrirana kampanja za destabilizaciju Barcelone. To je žestoka kampanja bez presedana koja iskorištava slučaj Negreira."

Kako kaže "postoji postoji sociološki madridizam koji trpi predsjednika najbolje Barce u historiji", optužujući krugove iz glavnog grada Španije.

"Postoji sociološki madridizam koji ima puno snage, protiv kojeg smo se borili i pobijedili smo. Navijači Real Madrida iskoristili su slučaj Negreira. Prljaju ime Barcelone i našu historiju.

To je u medijima, političkim sektorima, sportskoj moći... Moramo to prihvatiti normalno. Prestravljeni su pobjedničkom Barcelonom, kojoj se dive i koju vole", kaže Laporta.

​​Podsjetimo, slučaj "Negreira" je vezan za isplate Barcelone bivšem potpredsjedniku Sudačke komisije (CTA) Nogometnog saveza Španije.

Riječ je o 7,3 miliona eura koje je Barca platila bivšem sucu Joseu Mariji Enriquezu Negreiri i njegovom sinu između 2001. i 2018. godine preko njihovih kompanija.