četiri osobe poginule

Lavrov optužuje: Amerika je umiješana u ukrajinski napad na Sevastopolj

Sergej Lavrov u centru Evrope Kosovo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da Rusija ne sumnja da su Sjedinjene Američke Države umiješane u ukrajinski napad raketama ATACMS na luku Sevastopolj, na poluotoku Krim, u kojem su poginula četiri civila.

"Umiješanost SAD i njihovih ukrajinskih učenika ne izaziva nikakve sumnje", rekao je Lavrov tokom sastanka održanog u Minsku sa svojim bjeloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, prenosi ruska agencija Interfax.

Lavrov tvrdi da se teško naoružanje koje Washington isporučuje Kijevu "ne može koristiti bez izravnog učešća američke vojske, uključujući njene satelitske sposobnosti".

Podsjetio je i na teroristički napad na dvije crkve i dvije sinagoge koji se dogodio u nedjelju u sjevernokavkaskoj republici Dagestanu, gdje je poginulo 20 ljudi.

Iz istog razloga Moskva je u ponedjeljak protestovala kod ambasadora SAD Lynn Trace koja je pozvana u rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"SAD snosi istu odgovornost kao i režim u Kijevu za ovaj zli čin. Oni vode hibridni rat protiv Rusije i postali su dio sukoba snbdijevajući ukrajinsku vojsku najmodernijim oružjem, uključujući ATACMS rakete s kazetnim bombama korištene protiv stanovništva Sebastopolja", navodi ministarstvo.

Ove su nedjelje ukrajinske snage lansirale pet projektila ATACMS na Sevastopolj, bazu ruske Crnomorske flote, od kojih je četiri oborila ruska protuzračna odbrana, ali je još jedna, peta, navodno skrenula s kursa i eksplodirala iznad obale poluotoka, ubivši četiri civila i ranivši više od 150.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena dala je Ukrajini dopuštenje krajem maja da napada ciljeve na ruskoj teritoriji koristeći oružje koje su osigurale SAD, ali samo ako su to bili vojni ciljevi u ruskom pograničnom području u blizini područja regije sjeveroistočno od Harkiva.

Međutim, ovo ovlaštenje, kako je potvrdio jedan američki zvaničnik, ne odnosi se na projektile dugog dometa kao što je vojni taktički raketni sistem poznat kao ATACMS i korišten u nedjelju u Sebastopolju, prema ruskim vlastima.