ministar vanjskih poslova rusije

Lavrov: Razmjere tragedije u Gazi namjerno umanjivane

Sergej Lavrov Amerika, Ukrajina, Rusija

Razmjere tragedije u Gazi su "namjerno umanjivane", rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi AA.

"Namjerno su umanjene razmjere tragedije u Gazi, gdje je za manje od pet mjeseci ubijeno više civila, uključujući djecu i žene, nego na obje strane u Donbasu u deset godina, od neustavnog puča u Kijevu", rekao je Lavrov na ministarskom sastanku G20 u brazilskom Rio de Janeiru.

Lavrov je napomenuo da će G20 teško naći rješenja za nagomilane izazove i prijetnje globalnoj bezbjednosti.

Također je pozvao vodeće svjetske ekonomije da pokažu svoju posvećenost otvorenoj i ravnopravnoj trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

"Važno je potvrditi da globalne banke i fondovi ne treba da finansiraju militarističke ciljeve i agresivne režime, već zemlje kojima je to potrebno u interesu održivog razvoja. Ovo bi bio doprinos G20, u svojoj zoni odgovornosti, da stvaraju materijalne uslove za pronalaženje načina za rješavanje sukoba kroz inkluzivnu diplomatiju uz poštovanje centralne uloge Vijeća sigurnosti UN-a, a ne kroz zatvorene formate i formule zasnovane na ultimatumima", rekao je Lavrov.