Svijet

Lažna video snimka, ruski bijes i – invazija: Amerikanci tvrde da su otkrili Putinov plan za Ukrajinu

Sjedinjene Države u posjedu su obavještajnih podataka o ruskom planu izmišljenog izgovora za invaziju na Ukrajinu koristeći lažnu video snimku koja bi se temeljila na nedavnim kampanjama širenja dezinformacija, kako tvrde visoki dužnosnici američke administracije i vanjski stručnjaci koji su upoznati s tim materijalom.

Plan, za koji se SAD nada da će ga omesti njegovom objavom, uključuje stvaranje lažne snimke napada ukrajinske vojske na ruskom teritoriju ili na Ruse, odnosno kako se navodi, na osobe koje govore ruski jezik u istočnoj Ukrajini, prenosi The New York Times.

Rusija, rekli su dužnosnici, namjerava upotrijebiti snimku kako bi optužila Ukrajinu za genocid nad govornicima ruskog jezika na istoku Ukrajine, odnosno na područjima koje su pod vlašću ruskih separatista. Računa se da bi snimka izazvala bijes koji bi Moskva onda iskoristila kao opravdanje za napad ili da bi separatistički čelnici u istočnoj Ukrajini zatražili rusku intervenciju.

Dužnosnici nisu željeli objaviti izravne dokaze o ruskom planu niti kako su za njega doznali, rekavši da bi to ugrozilo njihove izvore i metode. No to, kao i nedavna ruska kampanja širenja dezinformacija usredotočena na lažne optužbe za genocid i nedavne političke akcije koje se poduzimaju u ruskom parlamentu kako bi se priznale odmetnute regije u Ukrajini, pružaju vjerodostojnost obavještajnim službama.

Ako bude izvedena, ova bi ruska operacija značila ekspanziju propagandnih tema za koje su američki obavještajni dužnosnici i vanjski stručnjaci ustvrdili da ih Moskva još od novembra forsira na društvenim mrežama, internetskim stranicama koje objavljuju teorije zavjere te medijima pod kontrolom države.

Kako su naveli dužnosnici, video snimka je trebala biti 'dotjerana' grafičkim prikazima koji bi inscenirali postojanje trupala kao posljedice eksplozije i snimke uništenih lokacija. Također kažu da bi snimka trebala uključivati prikaz ​​lažne ukrajinske vojne opreme, dronove turske proizvodnje i osobe koje glume ožalošćene, a koji bi govorili na ruskom. Američki dužnosnici nisu htjeli otkriti niti ko je tačno u Rusiji planirao operaciju, ali je visoki dužnosnik administracije istaknuo kako je "ruska obavještajna služba blisko uključena u ove napore".

Dužnosnik britanske vlade navodi da su proveli vlastitu analizu obavještajnih podataka te da su visoko uvjereni kako Rusija planira smišljanje izgovora da okrivi Ukrajinu za napad. Detalji obavještajnih podataka, kazao je dužnosnik, "vjerodostojni su i krajnje zabrinjavajući".

Iako nije jasno jesu li visoki ruski dužnosnici odobrili operaciju, ona je bila u visokoj fazi planiranja te su u SAD-u uvjereni da se ozbiljno razmatra, rekli su dužnosnici. Ruski dužnosnici, pak, kako se navodi, osigurali i tijela koja bi se koristila u snimci, razgovaralo se i o glumcima koji bi glumili ožalošćene te smišljali kako izvesti da vojna oprema izgleda kao ona koju koriste ukrajinske ili NATO snage.

Iako plan zvuči vrlo 'nategnuto', američki dužnosnici kažu kako vjeruju da je mogao upaliti i izazvati iskru koja bi pokrenula rusku vojnu operaciju, što je ishod za koji se nadaju da će biti manje vjerovatan ako se ti planovi javno izlože.

S najvažnijih informacija obavještajne službe skinuta je oznaka tajnosti, u nadi da će to omesti plan te uvjeriti saveznike u ozbiljnost ruskih nastojanja. Dužnosnici koji su o ovoj temi govorili na NYT zatražili su da budu anonimni dok govore o, doduše deklasificiranim, ali osjetljivim obavještajnim podacima, prije nego što su budu javno objavljeni.

Direktorica nacionalne obavještajne službe Avril D. Haines i drugi najviši dužnosnici administracije izvijestili su članove Kongresa o tom materijalu u četvrtak. Detalji informacija također su podijeljeni sa saveznicima, dok se SAD i Velika Britanija trude potaknuti svojevrsnu 'obavještajnu diplomatiju'.

Posljednjih sedmica Washington i London načinili su nacrt sastavnica ruskih ratnih planova, ističući plan gomilanja oružanih snaga, razotkrivajući planove sabotaža pomoću 'operacija pod lažnom zastavom' (što je naziv za sve tajne operacije i slične aktivnosti kao što su oružani i teroristički napadi, atentati ili sabotaže koje poduzima neka država ili organizacija na način da je pripiše nekoj drugoj, najčešće suparničkoj državi ili organizaciji u propagandne svrhe, op.a.) te otkrivajući ruske planove za instaliranje prijateljskih vlasti u Kijevu.

Ova strategija ima za cilj uvjeriti saveznike da se Rusija ne šali i da ima stvarne ratne planove koje bi mogla provesti. Objava također ima za cilj natjerati Moskvu da odustane ili preradi svoje planove, čime bi se dodatno odgodio svaki plan invazije. Što je duže međunarodna zajednica u mogućnosti odgađati odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o tome hoće li odobriti vojnu operaciju protiv Ukrajine, to su veće šanse da će on preispitati svoje planove, tvrde diplomati.

Neki dužnosnici u SAD-u i Britaniji smatraju da je Putin podcijenio broj žrtava koje bi njegova vojska pretrpjela u bilo kakvoj izravnoj invaziji na Ukrajinu. Napori obavještajne diplomacije modelirani su djelomično po uzoru na britanske napore da se snažno odgovori na napad nervnim agensom na špijuna u Engleskoj 2018. godine (slučaj trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja supstancom novičok, razvijenom u SSSR-u, op.a.).

Britanska vlada tada je javno objavila informacije o ruskoj upletenosti u slučaj te je podijelila druge obavještajne podatke, nastojeći prisiliti saveznike da protjeraju ruske diplomate iz svojih zemalja kao odgovor.

Odluka o objavi ruskog plana dolazi u trenutku kada Duma, donji dom ruskog parlamenta, počinje razmatrati zakon kojim bi se istočna Ukrajina priznala kao neovisni teritorij, baš kao što je Moskva svojevremeno priznala područja Gruzije pod ruskom okupacijom. Kada bi ruski parlament priznao odmetnutu regiju Donbas u Ukrajini kao neovisnu državu, čelnik te tvorevine, kojeg je imenovala Moskva, mogao bi zatražiti pomoć od Putina. Ruski predsjednik je više puta ustvrdio kako bi u tom slučaju intervencija bila u skladu s međunarodnim pravom i presedanima koje je postavio SAD.

Američki dužnosnici vjeruju da je plan izrade video snimke uključivao bespilotne letjelice Bayraktar TB2 turske proizvodnje koje koristi ukrajinska vojska. U novembru, nakon što je u topničkom napadu ubijen jedan ukrajinski vojnik, ukrajinska vojska upotrijebila je jedan od dronova za protunapad na haubicu koju su koristile separatističke snage koje podupire Moskva i situacija je eskalirala.

Ruskim dezinformacijama posljednjih sedmica, navodi NYT, lažno se optužuje NATO za planiranje invazije ili intervenciju u Ukrajini. Isticanje postojanja oružja iz Turske, članice NATO-a, omogućilo bi Rusima da optuže NATO savez za eskalaciju napetosti u smjeru sukoba i krivnju za pogibije govornika ruskog jezika u Ukrajini.

Nacrtom zakona koji se razmatra u Rusiji, bile bi priznate administrativne tvorevine koje Moskva naziva Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom. Rusija je još 2014. godine, kada je anektirala Krim, razmišljala o priznavanju vlasti u regijama pod kontrolom separatista, no na kraju je od toga odustala.

Taj su prijedlog u posljednje vrijeme učinili ponovno aktuelnim članovi Komunističke partije, druge po veličini frakcije u ruskoj Dumi. Ruski parlamentarci koji podržavaju zakon tvrde da Ukrajina planira ofanzivu kako bi ponovno uspostavila kontrolu nad tim područjima. Ako do toga dođe, kako tvrde ti zastupnici, stanovnicima koji govore ruski jezik u tim regijama bila bi uskraćena temeljna prava.

Ukrajinska represija prema govornicima ruskog jezika u istočnoj Ukrajini, uobičajena je tema ruskih državnih medija i internetskih stranica koje kontroliraju ruske obavještajne službe. No, stvarnost je da nije jezik ta tvrda linija podjele u Ukrajini, kako to prikazuje Moskva, zaključuje The New York Times.