novi trener hajduka

Legendarni Gattuso zvanično predstavljen na Poljudu. Bilo je riječi i o našem Edinu Džeki

Legendarni Gennaro Gattuso danas je zvanično predstavljen kao trener Hajduka.

Na početku je govorio o ambijentu, kazavši kako je to poseban okoliš i poseban mentalitet.

"Igrači se nekad osjećaju da dres ima 100 kilograma, da lopta ima 100 kilograma, to se mora promijeniti. Moramo pronaći karakterisike lidera. A to će se vidjeti tokom narednih dana, ko to posjeduje od igrača, ističe nekad beskompromisni borac na terenu.

Bilo mi je drago doći. Uvijek sam radio u užarenim atmosferama. U Marseilleu i Napoliju. U svakom slučaju, htio sam doći u Split, to mi je bila želja. Imao sam izdašne ponude iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi i po Italiji, ali htio sam doći u užarenu atmosferu kao što je Split. Poljud je infrastrukturalan takav kakav je, alli s time se moramo nositi. Ovdje sam da izgradim mentalitet i oko toga ću se potruditi", rekao je novi trener Hajduka.

Zatim se osvrnuo na svoju igračku karijeru.

"Pustimo moju igračku karijeru, i što sam kao igrač osvojio. Ovdje se radi o meni kao treneru. Već 11 godina treniram, osvojio sam kup Italije i promociju s Pisom u Serie B. Moja najvažnija utakmica će biti ovdje, a to je moja momčad. Moramo izgraditi pobjednički mentalitet, da igrači imaju poštovanja prema grbu na majici i upravo to ću pokušati sagraditi i natjerati igrače da budu takvi", istakao je Gattuso pa nastavio:

"Imao sam kontakt s nekoliko igrača prije nego što sam došao, neću o imenima. Pričali smo, ali to će ostati među nama. Nikola je isto bio moj igrač, imali smo nekad problema i nekad je išao ranije na tuširanje, ali to smo riješili oči uoči. U nogometu se mora imati poštovanje prema disciplini i radu. A igrači moraju imajti respekta prema radu, a ne da se mene moraju bojati".

Šta sam ja rekao? Ja nisam rekao da trener stranac mora pričati hrvatski, rekao sam da trener Hrvat neće pričati engleski u svlačionici, istaknuo je Nikola Kalinić.

Dodao je kako je Gattuso pristao na manje uvjete od nekih drugih ponuda. Zatim je Kalinić govorio i o bh. reprezentativcu Edinu Džeki.

"Džeko? Ima lista igrača, vidjet ćemo šta će biti. Ne bih o imenima, ne bi bilo fer jer ti igrači imaju svoje klubove. Tražit ćemo pojačanja, vidjet ćemo koliko će to biti moguće. Nećemo dovoditi reda radi, dovodit ćemo isključivo pojačanja", rekao je Kalinić.