FILM IZ 1939

Legendarni James Cameron otkrio koji mu je najdraži film

Tokom odrastanja proučavao je posao redatelja i učio, a jedan film posebno mu je privukao pažnju
James Cameron

James Cameron majstor je svog zanata. Ovaj renomirani filmaš snimio je neke od najboljih filmova u historiji industrije. Njegov Aliens mnogi smatraju najboljim nastavkom svih vremena. No Cameronova ljubav prema ovom poslu nije došla preko noći. Tokom odrastanja proučavao je posao redatelja i učio, a jedan film posebno mu je privukao pažnju.

Riječ je o Čarobnjaku iz Oza, filmu redatelja Victora Fleminga koji je izašao 1939. godine. Nastao je kao adaptacija poznate dječje bajke autora Lymana Franka Bauma te je na velika platna prenesen u obliku mjuzikla. Glavne uloge pripale su Judy Garland, Jacku Haleyju, Bertu Lahru, Franku Morganu, Rayu Bolgeru i Margaret Hamilton.

"Cijeli je život uz mene. Otkako sam ga prvi put vidio kao dječak na crno-bijelom ekranu tokom 60-ih godina do perioda u kojem sam osnovao porodicu pa smo ga skupa gledali. Jednako je čaroban sada kao što je bio i prije", rekao je redatelj.

"Posebno mi se sviđa scena kad Dorothy otvori vrata i izađe iz svog crno-bijelog svijeta u živopisan svijet Oza. Mogu samo zamisliti kako je ta genijalnost oduzela dah gledateljima 1939. godine", dodao je.