poziva schmidta

Lendo se javio: Činjenice o kojim sam obaviješten iz medija, dovode do jasnog zaključka…

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo danas je pozvao visokog predstavnika u BiH Christina Smidth, da preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem otklanjanja opasnosti i sprečavanjem nastanka posljedica koje prijete od podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i napada na ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Navodi da je Dejtonskim mirovnim sporazumom izvršena administrativna reorganizacija Republike Bosne i Hercegovine koja je svoj međunarodno pravni, politički i teritorijalni kontinuitet nastavila kroz državu BiH.

Smatra da protiv pravna namjera vlasti Republike Srpske da predlože tzv. „sporazum o razdruživanju entiteta RS i FBiH“ predstavlja neposredno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na teritorijalni integritet i ustavno pravni poredak države.

"Činjenice o kojim sam obaviješten iz medija, dovode do jasnog zaključka da tzv “sporazum“ ali i rješenje o formiranju radne grupe s ciljem pripreme istoga, sadrže elemente krivičnog djela „napada na ustavni poredak“.

Dakle, ako neko zaprimi takav akt, zaprimit  će sredstvo kojim je izvršeno krivično djelo i obavezan je isto odmah da preda u posjed nadležnom Tužilaštvu BiH", istakao je Lendo u današnjem saopćenju.