formula 1

Lewis Hamilton želi u Ferrari, ali kako, kad ima važeći ugovor s Mercedesom?

I prije nego što Formula 1 počne novu sezonu Velikom nagradom Bahreina (2. mart), već je odjeknuo prvi veliki prasak.

Čuveni prvak Lewis Hamilton (39) prelazi u Ferrari! Prema informacijama BILD-a, šef ekipe Toto Wolff (52) potvrdio je to svojim zaposlenicima u sjedištu u Brackleyju (Engleska).

Britanac, koji uz Michaela Schumachera (55) drži rekord sa sedam naslova svjetskog prvaka, dogovorio je saradnju sa italijanskom ekipom.

Prema magazinu Autosport, obje strane su već toliko daleko u pregovorima da bi se posao mogao zakjlučiti do kraja ove sedmice.

Međutim, nejasno je postoji li već potpisan ugovor.

BILD prenosi pikanteriju - Hamilton još uvijek ima ugovor u Mercedesu. Britanac je tek prošle sezone produžio saradnju, uključujući i 2025. godinu.

Međutim, čini se da to ne stoji na putu prelasku u Ferrari. Razlog je šef Mercedesovog tima Toto Wolff (52) koji s Hamiltonom već godinama održavaju otvoren, prijateljski odnos.

Kao dio produženja ugovora, Austrijanac je nekoliko puta naglasio da je to više formalnost i da Britanac može slobodno odlučiti šta će uraditi.

Sada je odlučio. Prije samo nekoliko dana objavljeno je da je Hamilton vratio svog dugogodišnjeg menadžera Marca Hynesa u svoj štab.

Već duže, šuškalo se kako Britanac želi ispuniti svoj san da vozi za Ferrari u Formuli 1.

Ako se to definitivno dogodi, Hamilton bi vozio uz Charlesa Leclerca (26) kojem je nedavno produžen ugovor na duge staze.

Tako je upitna budućnost Carlosa Sainza (29). Španac, koji vozi za Ferrari od 2021., morao bi svoj kokpit prepustiti Hamiltonu - i tako odmah postati glavni kandidat za prvog vozača Audija.

Podružnica VW-a neće ući u Formulu 1 prije 2026. godine, kada će preuzeti tim Saubera, ali planiranje tima je već u punom jeku.

Nije tajna da je porodica Sainz blisko povezana s ljudima iz Ingolstadta. Sainzov otac osvojio je nekoliko puta Dakar Rally s Audijem.