Traži hitnu reakciju

Licemjerje Milorada Dodika: Traži da BiH hapsi Glavaša, a ne smeta mu što Srbija krije one koji su ubijali Bošnjake

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas da je nedopustivo što Branimir Glavaš, koji je nedavno u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, utočište i bijeg od zatvora nalazi u BiH.

Glavaš je nakon presuda prešao granicu Hrvatske i BiH i zbog nepostojanja sporazuma o isporučivanju osuđenika, on će biti nedostupan hrvatskom pravosuđu, a u BiH će biti slobodan čovjek. Nije to naravno prvi primjer, jedan od svježijih su braća Mamići.

Dodik je upitao da li je to još jedna poruka Srbima i Republici Srpskoj da se u BiH osjećaju sigurno svi oni koji su činili zločine nad Srbima, što još jednom potvrđuje kakva je ovo zemlja apsurda.

"BiH ne treba i ne smije da bude mjesto u kojem će se kriti zločinci. Bez obzira na to što ima dvojno državljanstvo, on je nepravosnažno osuđen i određen mu je pritvor i s toga nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH moraju hitno da reaguju i pronađu način da Glavaš bude vraćen u Hrvatsku", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da se Glavaš ne može ni preventivno, kako je to sam rekao, kriti u BiH i čekati pravosnažnu presudu.

"On je jasno napisao i otkrio lokaciju gdje se nalazi i niko ne reaguje. Počinilac zločina nad Srbima osjeća se sigurno i bezbjedno na prostoru BiH, to je nečuveno", rekao je Dodik.

On je pozvao pripadnike Policije Republike Srpske da ukoliko pronađu Glavaša na teritoriji Republike Srpske odmah reaguju i preduzmu sve mjere i radnje u saradnji sa nadležnim institucijama na nivou BiH kako bi Glavaš što prije bio isporučen Hrvatskoj, jer mu nije mjesto u BiH gdje živi Srbe nad čijim je sunarodnicima izvršio stravične zločine.

Ovo ustvari pokazuje licemjerje Milorada Dodika kojem ne smeta što se u Srbiji kriju brojni osuđenici za ratni zločin nad Bošnjacima. Tako je u Srbiji utočište našlo namjanje 100 ratnih zločinaca koji se tamo kriju od bh. pravosuđa.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija nedavno je iznio podatak da je našim organima nedostupno oko 57 posto ratnih zločinaca koji se kriju u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori.