predsjednik rs

Lider SNSD-a: Američki ambasador u BiH odlazi prije isteka mandata. Povlače ga jer je napravio haos

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, planiranoj za četvrtak, 18. aprila, bit će razmatran Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske i akt o suprostavljanju RS predviđenoj rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Istog dana, u 18 sati na Trgu krajine u Banjoj Luci, aktuelna vlast organizovat će miting u znak protesta protiv najavljene rezolucije o Srebrenici.

Lideri stranaka

Ovo su danas potvrdili lideri političkih stranaka koji čine vlast u RS – Milorad Dodik (SNSD), Nedeljko Čubrilović (DEMOS), Nenad Stevandić (US), Petar Đokić (SP) i Darko Banjac (NSP).

"Mi samo provodimo ono što piše u Ustavu i u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a to je da RS provodi izbore na svojoj teritoriji. I tako ćemo regulisati zakonom, a nakon čega će lokalne izbore u oktobru sama Republika Srpska organizovati", rekao je Dodik.

On tvrdi da je "Ustavom i zakonom definisano da Centralna izborna komisija (CIK) BiH provodi izbore samo za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu, a da izbore za ostale nivoe provode entiteti".

"Ako CIK bude pokušao da spriječi održavanje izbora po našem zakonu, mi ćemo im se suprostaviti i nećemo im dozvoliti. Ako Tužilaštvo i Sud BiH pokušaju da to spriječe, mi ćemo ovdje zabraniti njihov rad na teritoriji RS.

Podsjećam javnost da do ovoga uopće ne bi došlo da su u Sarajevu prihvatili da se dogovorimo oko izbornog zakona sami, a ne da primjenjujemo nametnuti zakon", rekao je Dodik.

On tvrdi da se "iza cijele priče sa nametnutim Izbornim zakonom krije oprema za glasanje koju je još ranije u BiH isporučila jedna skandinavsko-njemačka firma".

"Sada hoće da mi iz RS za provođenje takvih izbora damo 50 miliona KM. Nećemo. Sami ćemo organizovati izbore. U suprotnom, pokrenut ćemo sve aktivnosti ka mirnom otcjepljenju", dodao je Dodik.

Zovu na miting

On je rekao da se iza pokrenute rezolucije o Srebrenici krije samo jedan motiv. To je, kako tvrdi, da se Srbi kvalifikuju kao genocidan narod.

"To nije tačno i RS na to nikada neće pristati. Zato pozivamo građane da se masovno odazovu na miting u četvrtak koji organizujemo", naveo je Dodik.

On je na kraju obraćanja rekao i da ima jednu "dobru vijest".

"To je da američki ambasador u BiH (Michael Murphy, op. a.) odlazi u maju, mjesec prije isteka mandata. Povlače ga jer je napravio opći haos ovdje", riječi su lidera SNSD-a, najveće političke stranke.

Narodna skupština RS je krajem marta usvojila Nacrt izbornog zakona RS kao odgovor na odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojeg ne priznaje vlast u RS, a koji je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Nacrt izbornog zakona RS su podržali poslanici vladajuće koalicije, dok su poslanici opozicije bili suzdržani.