xolair

Lijekovi za astmu mogu pomoći djeci s teškim alergijama da bezbjedno jedu orašaste plodove i drugu hranu

Studija je pratila 165 djece, uzrasta od 1 do 17 godina, i troje odraslih, starosti od 18 do 55 godina

Nova studija pokazuje da xolair, koji se obično koristi za liječenje astme i koprivnjače, može omogućiti djeci s alergijama da jedu hranu koja obično uzrokuje reakcije.

Xolair može pomoći djeci sa alergijama da bezbjedno jedu hranu poput putera od kikirikija.
Postojeći injekcijski lijek koji se koristi za liječenje astme i hronične koprivnjače može pružiti preventivnu zaštitu djeci s teškim alergijama na hranu - i potencijalno im omogućiti da jedu kikiriki, jaja i drugu hranu koja obično uzrokuje reakcije.

Omalizumab — poznat kao xolair — je „značajno povećao“ količinu hrane koju djeca i adolescenti s alergijama na hranu „mogu konzumirati bez alergijske reakcije“, prema rezultatima studije sponzorirane i finansirane od Nacionalnog instituta za zdravlje - Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID).

Studija je pratila 165 djece, uzrasta od 1 do 17 godina, i troje odraslih, starosti od 18 do 55 godina, koji su bili alergični na kikiriki i najmanje dvije druge namirnice.

“Učesnici studije koji su primali injekcije omalizumaba mogli su konzumirati veće doze kikirikija, jaja, mlijeka i indijskog oraha bez alergijskih reakcija od učesnika koji su primali placebo injekcije”, navodi se u studiji.