svaki dan borba

Likvidaciju naručio suprug: Protest zbog nasilja nad ženama na Kosovu

Nekoliko stotina građana okupilo na protestnom maršu protiv femicida i nasilja nad ženama koji je organizovala nevladina organizacija “Kolektiv za feminističku misao i akciju”.

Povod za protest, koji je održan pod motom "Nema mira bez sigurnosti žena", bilo je prošlosedmično ubistvo Liridone Ademaj, čiju likvidaciju je naručio i platio njen suprug.

Bacali crvenu boju

Protest je započeo na Trgu Zahir Pajaziti, pa se marširalo do Državnog tužilaštva, Kosovske policije i Vlade Kosova. Ispred tih institucija bacana je crvena boja, koja simboliše krv ubijenih žena.

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo “Ubice žena u zatvor”, “Pravda za Liridonu”, “Za žene je svaki dan borba”, “Dole patrijarhat” i druge.

Obraćajući se prisutnima sa ulaza u zgradu Vlade, aktivistkinja Liridona Sijarina je poručila da je patrijarhat nasilna svakodnevica na Kosovu, dok borba protiv ovog fenomena ujedinjuje građane.

Ona je kazala da se od državnih organa traži da se ozbiljno bore protiv nasilja nad ženama.

„Ova borba nije samo naša. Ova borba pripada svima ovdje i u svakom dijelu Kosova. Svjesni smo da ovaj sistem, iako ne u istoj mjeri kao djevojke i žene, također tlači dječake i muškarce na Kosovu.

Alarmantni podaci

Znamo da ovaj sistem onemogućava bilo kakav mir ili socijalnu pravdu”, naglasila je Sijarina.

Liridona Ademaj Murseli (30) ubijena je prošle sedmice tokom navodne pljačke u jednom selu kraj Prištine, ali je istraga pokazala da je ubistvo naručio njen suprug Naim Murseli.

Naim Murseli i dvojica njegovih pomagača i izvršilaca ubistva su uhapšeni. Osnovni sud u Prištini odredio im je mjeru zatvorskog pritvora.

Najviši kosovski zvaničnici su osudili ovo gnusno ubistvo. Zatražili su da počinioci budu kažnjeni maksimalnom kaznom.

Prema podacima Kosovske policije u toku ove godine ubijene su četiri žene, dok je 1.700 žena prijavilo nasilje u porodici.

U posljednjih 13 godina na Kosovu je ubijeno 55 žena, pokazuju podaci Mreže žena Kosova.