Iako bezglutenska dijeta može pomoći u ublažavanju simptoma kod raznih stanja povezanih s osjetljivošću na gluten, potencijalni rizici mogu nadmašiti potencijalne koristi.
Samo oni sa celijakijom i drugim dijagnostikovanim intolerancijama na gluten treba da ga izbjegavaju, jer trenutni dokazi pokazuju da izbjegavanje glutena nema zdravstvenih prednosti za one koji ne pate od ove bolesti.
Iako danas mnogi vjeruju kako je gluten sam po sebi nezdrav, to nije tako. Čak, bezglutenska dijeta može i ugroziti vaše zdravlje.
1. Nedostaci u ishrani
Namirnice od cijelog zrna kao što su proizvodi od hljeba, tjestenine i žitarice za doručak su često obogaćene i stoga doprinose značajnim količinama vlakana, vitamina i minerala u ishrani.
Većina rafinisanog hljeba bez glutena, tjestenina i žitarica za doručak nisu obogaćeni, što otežava dobijanje ovih važnih hranljivih materija.
„Nema razloga da neko ko se osjeća dobro počne sa dijetom bez glutena. To nije dijeta koja promoviše zdravlje sama po sebi“, rekao je dr Benjamin Lebwohl.
Direktor kliničkih istraživanja u Centru za celijakiju Univerziteta Kolumbija, dr Benjamin Lebwohl, primijetio je da je jedan od glavnih problema sa izbjegavanjem žitarica koje sadrže gluten, kao što su pšenica, raž ili ječam, kao i drugih žitarica, to što može da smanji ukupni kvalitet ishrane.
„Najčešći problem sa kojim se ljudi suočavaju kada započnu dijetu bez glutena je taj što njihov unos vlakana često opada. Vlakna su važna za opće zdravlje probave, tako da neadekvatan unos može dovesti do zatvora i drugih problema sa crijevima. Takođe može učiniti da se osjećate manje siti, što može dovesti do viška unosa kalorija i mogućeg povećanja tjelesne težine. Iako žitarice nisu jedini dostupni izvor vlakana, one su dobre, a većina ljudi danas ne uspijeva da dobije preporučeni unos od oko 20 do 40 grama dnevno, u zavisnosti od spola i starosti“, smatra dr Lebwohl.
Utvrđeno je da ljudi sa celijakijom na strogoj dijeti bez glutena imaju neadekvatan unos vlakana, gvožđa i kalcijuma.
Pretjerano oslanjanje na prerađene proizvode bez glutena može dovesti do smanjenog unosa određenih hranljivih materija kao što su vlakna i vitamini B koji štite od hroničnih bolesti, prema Harvardskoj školi javnog zdravlja.
Da biste uravnotežili hranljive materije izgubljene odustajanjem od glutena, izaberite hranu bez glutena bogatu hranljivim materijama, poput voća, povrća i cijelih žitarica umjesto upakovanih, prerađenih opcija bez glutena.
2. Debljanje
Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da su grickalice bez glutena zdravija alternativa grickalicama koje sadrže gluten, ali neki obrađeni proizvodi bez glutena sadrže više masti, šećera i kalorija i mogu dovesti do povećanja tjelesne težine.
Pored toga, oni sa netolerancijom na gluten mogu doživjeti poboljšanu apsorpciju hranljivih materija, smanjenu nelagodnost u stomaku i povećan apetit nakon početka dijete, što doprinosi povećanju tjelesne težine.
Umjesto kolačića ili kolača bez glutena, birajte deserte na bazi voća, kao što je parfe od jogurta. Birajte izvore proteina sa niskim sadržajem masti kao što su nemasno meso, živina bez kože, riba i drugi morski plodovi. Umjesto punomasnog sladoleda, odlučite se za nemasno ili obrano mlijeko, nisko-masne sireve, nemasni ili nemasni jogurt ili sorbet.
3. Veći rizik od kardiovaskularnih bolesti
Mnoga istraživanja su otkrile da ljudi sa većim unosom cijelih žitarica imaju značajno manji rizik od srčanih oboljenja u poređenju sa grupama koje jedu manje.
Istraživanje na više od 100.000 učesnika bez celijakije otkrila je da oni koji su ograničili unos glutena imaju povećan rizik od srčanih bolesti u poređenju sa onima koji su imali veći unos glutena.
Dugotrajno uzimanje glutena ishranom nije povezano sa rizikom od koronarne bolesti srca. Međutim, izbjegavanje glutena može dovesti do smanjene potrošnje korisnih cijelih žitarica, što može utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.
„Ne treba podsticati promociju dijete bez glutena među ljudima koji nemaju celijakiju“, piše British Medical Journal, prenosi ordinacija.hr.