srčane bolesti

Ljekari upozoravaju: Tri simptoma ukazuju na začepljene arterije

Začepljene arterije, poznate kao ateroskleroza, mogu imati značajnu ulogu u izazivanju nekoliko ozbiljnih srčanih bolesti.

Vremenom, arterije koje nose krv kroz tijelo postaju ispunjene ljepljivim materijalom zvanim plak, koji se može sastojati od holesterola, kalcijuma i fibrina.

Do određenog stepena, začepljene arterije se mogu ublažiti i preokrenuti, ali pravi izazov je uhvatiti stanje na vrijeme kako bi to bilo moguće.

„Složenost začepljenja arterija i srčanih bolesti je u tome što najčešće nema simptoma i to je njihova opasnost. Obično, kada se pojavi neki simptom, to je dramatičan i traumatičan događaj, kao što je srčani ili moždani udar.

Budući da je začepljenje arterija postepen proces, ne dešava se sve odjednom, a pošto je blokada spora, spori su i simptomi“, objašnjava za Parade doktor Ian Smith.

Najbolji način za sprečavanje začepljenja arterija je održavanje zdrave ishrane i dosta vježbanja.

Međutim, pošto arterije ponekad počnu da se začepljuju već u dvadesetim godinama, prepoznavanje simptoma, koliko god suptilni, također je ključno.

Tako su Smit i kardiovaskularni hirurg, dr Jonathan Yang, razbili neke od najčešćih znakova upozorenja začepljenih arterija u različitim fazama procesa.

Pritisak i bol u grudima

Jak bol u grudima je jasan znak srčanog udara, ali čak i blagi bol i pritisak mogu biti ozbiljan znak upozorenja.

„Klasični znak koronarne arterijske bolesti je bol u grudima poput pritiska u sredini grudnog koša ili blago ulijevo, posebno dok ste aktivni“, kaže Yang.

Ipak, on dodaje da se bol uzrokovan blokiranim arterijama može pojaviti na nekoliko drugih mjesta, uključujući niz ruku (češće lijevu ruku) i na vratu gdje se nalazi arterija.

Pored toga, Yang kaže da je bol koji se javlja dok neko miruje više zabrinjavajući nego kada neko osjeti bol u grudima dok se napreže.

Kratkoća daha, ubrzan rad srca

Otežano disanje tokom vježbanja ili kratak dah u mirovanju također mogu biti znak začepljenih arterija, kažu ljekari.

„Zbog smanjenog dotoka krvi u srčani mišić zbog ove bolesti, srce može da oslabi i izazove kratak dah jer se krv vraća u pluća, a krv bogata kiseonikom ne može da se efikasno gura naprijed“, kaže Yang.

Nedostatak kiseonika također može dovesti do abnormalnog srčanog ritma, što zauzvrat može dovesti do bržeg kucanja srca.

Ovi simptomi mogu biti i rezultat spazma koronarne arterije, koji nastaje kada se arterija u srcu suzi i zatvori. Začepljene arterije takođe mogu izazvati ove događaje, prenosi Index.hr.

Vrtoglavica i mučnina

Simptomi kao što su vrtoglavica i mučnina također mogu biti pokazatelji srčanih oboljenja, iako ih žene doživljavaju češće od muškaraca.

Vrtoglavica može nastati kao rezultat smanjenog protoka krvi.

„Zbog vrste nervnih završetaka unutar srca, blokirane arterije mogu stvoriti nejasne, generalizovane senzacije, a ne samo diskretne bolove u grudima.

Pacijenti često opisuju pritisak, peckanje ili utrnulost u lijevoj strani grudnog koša, ali i duž vrata i niz bilo koju ruku“, zaključio je Yang.