'Doctor Who'

Ljudi pišu da je ova epizoda popularne BBC-jeve serije inspirirala Squid Game

Netflixova serija Squid Game trenutno je najpopularnija serija koju je ta streaming-platforma ikad izbacila. Riječ je o korejskoj seriji koju je režirao Hwang Dong-hyuk, a prati 456 takmičara koji se u smrtonosnom, tajnom takmičenju bore za 45.5 milijardi južnokorejskih vona (oko 32 miliona eura).

Iako su brojni kritičari pohvalili originalnost serije, neki su gledatelji uočili veliku sličnost s jednom epizodom popularne BBC-jeve serije Doctor Who, koja je prvi put emitirana u julu 2005. godine.

Epizoda, nazvana Bad Wolf, prati Devetog Doktora, kojeg je utjelovio Christopher Eccleston, i njegove prijatelje Rose (Billie Piper) i Jacka (John Barrowman). Doktor i njegovi suputnici završili su u smrtonosnoj verziji britanskih reality emisija, poput Big Brothera i Najslabije karike, kamo ih je teleportirala kibernetička žena poznata kao Controller, jer je trebala njihovu pomoć u borbi protiv vanzemaljaca Daleka.

Doktor, Rose i Jack pate od privremene amnezije i pokušavaju naći izlaz iz reality emisija u kojima su završili, jer, slično Squid Gameu, gubitnici bivaju ubijeni. Iako su se Doktor i Jack uspjeli snaći, Rose je završila u emisiji Najslabija karika, u kojoj se muči s odgovorima na pitanja.

Prije nego što Doktor i Jack uspiju spasiti Rose, ona netačno odgovori na nekoliko pitanja iz kviza. Nakon toga android koji vodi emisiju pogodi je zrakom koja je pretvori u prašinu.

Obožavatelji pišu da je Bad Wolf inspirirao Squid Game

Obožavatelji Squid Gamea i Doctora Whoa na društvenim mrežama poput Reddita i X-a pišu da je Bad Wolf inspirirao Squid Game.

"Doctor Who je prvi prikazao Squid Game", "Ovo je Squid Game prije Squid Gamea", "Squid Game, ali umjesto dječjih igara, takmičari se takmiče u britanskim emisijama", "Ovo je bila tako mračna epizoda", "Odlična epizoda", samo su neki komentari fanova.