Objavili prognozu

Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Slovenački lovci na nevrijeme kažu da ponovo možete računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlivanja pojedinih vodostaja

Slovenački lovci na oluje sa portala Neurje.si, koji su prošlog ljeta sa visokim stepenom tačnosti prognozirali nevrijeme u Sloveniji i Hrvatskoj, najavljuju mogućnost otežanog vremena za dijelove Slovenije i Hrvatske.

Prema prognozi, povećava se mogućnost nevremena, uglavnom u južnom dijelu Slovenije.

Nestabilno vrijeme biće izraženije tokom noći u većem dijelu Slovenije, a na istoku Slovenije očekuju se jače nevrijeme. U utorak poslije podne puhat će južni do jugoistočni vjetar, koji će dijelovima zemlje donijeti više konvektivne energije za razvoj jačih olujnih ćelija.

U dolenjskim i štajerskim područjima može biti lokalnog nevremena sa obilnim pljuskovima i gradom. Neki modeli čak i za područje Zagreba i Varaždina ukazuju na razvoj jačeg nevremena, koje bi hipotetički moglo da putuje u pravcu Maribora, prognozira slovenački portal.

Jači pljuskovi će ponovo stvarati probleme. Slovenački lovci na nevrijeme kažu da ponovo možete računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlivanja pojedinih vodostaja.

Na Facebooku su objavili prognostičke karte koje ukazuju na mogućnost nevremena sa gradom, a ćelija koja ukazuje na grad nalazi se u ranim popodnevnim satima na području Hrvatske sjeverno od Zagreba uz granicu sa Slovenijom.

Za sutra je za zagrebačku i osiječku regiju aktivirano narandžasti meteoalarm, dok Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) upozorava na mogućnost grmljavine.

DHMZ je ranije najavljivao da će u utorak, 21. maja, biti “potencijalno opasno”, pa je proglašen žuti vremenski alarm, ali je zbog malo nestabilnijeg fronta ovo upozorenje podignuto na opasno narandžasto u centralnoj Hrvatskoj i Slavoniji, piše Jutarnji list.