Svijet

Lukašenko o ulasku Bjelorusije u sastav Rusije: Vrlo brzo odlazim sa mjesta predsjednika

Za razvoj ekonomskih integracija nije potrebno da Bjelorusija postane dio Rusije, izjavio je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

On je podsjetio da Minsk nikad nije bio protiv najtješnjeg saveza sa Rusijom, ali Moskva republiku drži na rastojanju.

“Kada čujem sve te nagovještaje: u sastav Rusije i slično, razmišljam Putinovom glavom. Treba li Rusiji još jedna glavobolja? Ne! Tako to shvata predsjednik Rusije”, rekao je Lukašenko tokom “Velikog razgovora sa predsjednikom” – intervjua sa novinarima.

“Svijet se promijenio. Za integracije, razvoj industrijske integracije ne morate nikoga prisajedinjavati”, dodao je bjeloruski lider.

On je dodao da “Rusija i Bjelorusija žive kao jedna zemlja”, iako se radi o dvije nezavisne države.

“Možda ćemo i biti jedna država, možda ćemo i biti u sastavu Rusije ili će Rusija biti u sastavu Bjelorusije – ko zna kako će se stvari razvijati. Međutim, sada govorimo da treba uništiti bjelorusku državu… Svaka integracija je moguća i bez gubitka suvereniteta”, zaključio je Lukašenko, prenosi Sputnjik.

Lukašenko je saopštio da će “vrlo brzo” napustiti svoju funkciju.

“Nemojte nagađati kada će otići Lukašenko. Vrlo brzo”, rekao je Lukašenko

Bjeloruski lider je naveo da je više puta razmišljao kako će se situacija u zemlji razvijati, ako na njegovo mjesto dođe drugi čovjek.

“To je najteže pitanje (o nasljedniku). Zašto je teško? Mogao bih da odgovorim, riječima mog dobrog druga i starijeg brata Vladimira Putina: koga bjeloruski narod izabere taj će i biti predsjednik. To je zaista tako. Za koga narod bude glasao. Koji stav ću ja tada imati, još ne znam. Časna riječ. Mislim o tome, što je prirodno. Ovo nije vječita dužnost”, rekao je Lukašenko.

On je dodao da 15–20 osoba ima potencijala da sjednu na mjesto predsjednika i da su po svojoj predanosti Bjelorusiji slični Lukašenku.

Ustavni referendum u Bjelorusiji bi trebalo da se održi otvoreno, iskreno i na demokratski način, jer država nema ništa da krije, rekao je danas predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

“Nemamo šta da sakrijemo. Moramo da se držimo ustavnog referenduma otvoreno i iskreno, kako bismo razradili ustav na nivou predsjedničkog nacrta, koji će biti objavljen javno i otvoren za širu diskusiju”, izjavio je Lukašenko, a prenio Tas.

Predsjednik Bjelorusije je dodao da će uraditi sve na “demokratski način, kako i treba da se radi na Zapadu, ali se nikad ne uradi”.

“Učinit ćemo sve na način da nijedna riječ ne može da nam se prigovori”, kazao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da njegova vlada nije imala ništa sa smrću opozicionog aktiviste Vitalija Šisova, koji je prošle sedmice pronađen obješen u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

“Ko je bio on za Bjelorusiju i za mene? Bio je niko za nas”, rekao je Lukašenko na brifingu u Minsku, prenio je Reuters.

Britanska novinska agencija dodaje da je Šišov vodio organizaciju u Kijevu koja pomaže Bjelorusima koji su pobjegli od progona.

Ukrajinska policija je saopštila da razmatra mogućnost da je Šišov izvršio samoubistvo, ali i da je u pitanju ubistvo koje je djelovalo kao samoubistvo, prenosi Tanjug.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare