NOVE FUNKCIJE

macOS 15 Sequoia: Poboljšana sinergija iPhonea i Maca

Apple je predstavio macOS 15 Sequoia, nazvan po kalifornijskom Nacionalnom parku. Poboljšava iskustvo sinergije iPhonea i Maca i donosi funkcije umjetne inteligencije koje su vrhunac WDDC-a 2024. Osim estetskih promjena, macOS 15 Sequoia nudi i nekoliko značajnih novosti:

Zrcaljenje iPhonea

Ova funkcija omogućuje korisnicima da zrcale ekran iPhonea na prozoru macOS-a, dajući im pristup pametnom telefonu s računara. Mogu koristiti tipkovnicu, touchpad i miš Mac računala za interakciju s iPhonea, pregledavati obavijesti i odgovarati na njih te povlačiti i ispuštati datoteke između uređaja. iPhone ostaje zaključan i može preći u stanje mirovanja kako bi uštedio bateriju.

Aplikacija za lozinke

Nova aplikacija za lozinke može pohraniti mnoštvo osjetljivih podataka, uključujući Wi-Fi lozinke, pristupne i kontrolne kodove, vjerodajnice i zajedničke lozinke za usluge. Dostupna je na svim Appleovim platformama i sinkronizira se putem iClouda.

Safari

Preglednik Safari dobiva novu funkciju isticanja ključnih informacija na web stranicama temeljenu na mašinskom učenju. Također proširuje doživljaj načina za čitanje sa sažecima, tablicom sadržaja i poboljšanjima gledanja videozapisa. Dodan je i Viewer koji nudi niz mogućnosti vezanih uz upravljanje video materijalima na web mjestu.

Ostale funkcije

Ostale nove funkcije sistema macOS 15 uključuju ažuriranu aplikaciju Kalkulator s historijom izračuna i izrazima, kombinirani prikaz događaja i zadataka u aplikaciji Kalendar, mogućnost stvaranja prilagođenih pješačkih ruta na Apple kartama, personalizirani prostorni zvuk u igrama s podrškom za AirPods Pro 2 slušalice i u video dijelu FaceTimea dodana je funkcija uklanjanja pozadine.

Konačno, kao i u Windows sistemu, moguće je povući prozor do ruba ili ugla ekrana da se automatski prilagodi njegova veličina i položaj.

Dostupnost

macOS 15 Sequoia bit će dostupan u jesen 2024. godine. Beta verzija za programere aplikacija već je dostupna, a javna verzija za široko testiranje bit će dostupna u julu. Novi operativni sistem moći će se instalirati na sve sisteme s čipovima serije Apple M, kao i na brojne računare s Intelovim čipovima.