Svijet

Macron: Afganistan ne smije postati utočište za teroriste

Islamistički militanti nastojat će iskoristiti previranja u Afganistanu, kazao je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron, dodajući da će Francuska učiniti sve što može kako bi osigurala da Rusija, SAD i Evropa zajednički odgovore na izazove.

“Afganistan ne smije postati utočište za teroriste, kao što je nekoć bio”, kazao je u obraćanju naciji francuski predsjednik nakon što su afganistanski gradovi pali u ruke talibana u samo nekoliko dana, a mnogi civili pokušavaju u ponedjeljak preko zračne luke u Kabulu napustiti zemlju.

“To je izazov za mir i međunarodnu sigurnost, protiv zajedničkog neprijatelja. Učinit ćemo sve kako bi Rusija, SAD i Evropa efikasno mogli surađivati zato što imamo iste interese”, dodao je.

PROČITAJTE  Talibani: Žena nije vlasništvo, već slobodno biće

“Vijeće sigurnosti UN-a morat će iznaći zajednički i ujedinjeni odgovor”, ističe francuski predsjednik.

Macron je upozorio da nestabilnost u Afganistanu povećava rizik od novog migrantskog vala u Europi.

Ocijenio je da se situacija u Afganistanu trenutno brutalno i rapidno pogoršava. Brojni afganistanski umjetnici, pripadnici civilnog društva, borci za ljudska prava ugroženi su i biti će dobrodošli u Francusku, kazao je francuski predsjednik.

On je također rekao kako Francuska u Afganistanu štiti predstavnika Evropske unije u toj zemlji.

Francuska, Njemačka i neke druge europske zemlje trebale bi preuzeti inicijativu kako bi stvorili “robustan, ujedinjen i koordinirani odgovor” pomoću tranzitnih zemalja, poručuje Macron.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare