Michel Barnier tvrdi

‘Macron je doveo Francusku na korak do izlaska iz Evropske unije’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doveo je zemlju na ivicu izlaska iz EU, rekao je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.

Barnier je u intervjuu za britanski dnevnik Telegraf izrazio žaljenje što niko nije obratio pažnju na njegova upozorenja o migraciji, sigurnosti, autoritetu države, te poštovanju i razvoju najsiromašnijih dijelova zemlje.

Macron je nakon slabih rezultata ostvarenih na nedavnim izborima za Evropski parlament donio odluku da raspiše vanredne izbore.

Analitičari smatraju da taj potez predstavlja veliku kocku francuskog predsjednika koji se nada da na izborima može pobijediti stranku krajnje desnice Nacionalno okupljanje na čijem je čelu Marin Le Pen.

List je ukazao na to da bi, ukoliko bi njegova koalicija pretrpjela poraz na izborima, morao da imenuje premijera iz druge stranke zbog čega bi imao veoma malo ovlašćenja tokom ostatka mandata na funkciji predsjednika.

Rezultati nedavnih anketa agencije Ifop ukazuju da Le Pen u prvom krugu izbora 30. juna ostvaruje jasno vodstvo od 34% ispred saveza stranaka ljevice, da Novi narodni front ima 29%, a Macronove centralno orijentisane partije 22%.

Prema francuskom izbornom zakonu kandidati moraju osigurati 12,5% glasova registrovanih birača kako bi se kvalifikovali za drugu rundu glasanja 7. jula.