pokrenuo buru

Macron najavio mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu. Odmah reagovali mnogi evropski zvaničnici

Macron

Ne postoji konsenzus o slanju vojnika iz evropskih zemalja u Ukrajinu. Čelnici nekoliko evropskih zemalja već su izjavili kako tamo neće slati svoje trupe.

Odgovor je to na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u ponedjeljak u Parizu rekao da nije isključeno da evropske zemlje pošalju svoje trupe u Ukrajinu, naglasivši da moraju učiniti sve da spriječe pobjedu Rusije.

Naime, više od 20 evropskih čelnika okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi razgovarali o jačanju vojne pomoći i municije Ukrajini. Očekuje se da će na taj način ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prezentirati odlučnost da podrže Ukrajinu.

Kako je Macron rekao nakon sastanka, "trenutno ne postoji konsenzus o slanju trupa", dodavši da "ništa nije isključeno".

"Učinit ćemo sve što moramo da Rusija ne pobijedi”, ustvrdio je on.

Macron je odbio elaborirati koje zemlje razmatraju raspoređivanje snaga, rekavši da radije zadržava neke "strateške dvosmislenosti".

Slovački premijer Robert Fico, koji se protivio vojnoj pomoći Ukrajini, rekao je da nekoliko članica NATO-a i EU-a razmatra slanje svojih vojnika u Ukrajinu na temelju bilateralnih sporazuma s tom zemljom.

"Mogu potvrditi da su neke zemlje spremne poslati svoje vojnike u Ukrajinu. Ima zemalja koje kažu nikad, među kojima je i Slovačka, koje kažu da ovaj prijedlog treba razmotriti", rekao je Fico.

Poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je bio na sastanku, rekao je da se najviše raspravljalo o slanju vojske u Ukrajinu, dodajući da o tome nije bilo dogovora.

Češki premijer Petr Fiala rekao je u tom smislu:

"Češka sigurno neće slati trupe u Ukrajinu. Niko se ne treba brinuti oko toga".

Slovensko ministarstvo obrane priopćilo je Radiju Slovenija da nema razgovora o slanju pripadnika Slovenske vojske u Ukrajinu.

U međuvremenu, predstavnik Bijele kuće rekao je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju slati trupe da se bore u Ukrajini. Također ne planiraju slati trupe NATO-a u tu zemlju.

Nizozemski premijer Mark Rutte, za kojeg se kaže da je glavni kandidat za sljedećeg genralnog sekretara NATO-a, rekao je da fokus sastanka u ponedjeljak nije bio slanje trupa u Ukrajinu.