Svijet

Macron: Ulazak Ukrajine u EU mogao bi potrajati desetljećima

Trebat će desetljeća da Ukrajina bude primljena u Evropsku uniju, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

U govoru u parlamentu EU-a u Strasbourgu, umjesto toga je sugerisao da bi se Ukrajina mogla pridružiti “paralelnoj evropskoj zajednici” dok čeka odluku, piše BBC. 

-To bi omogućilo zemljama koje nisu članice EU da se pridruže evropskoj sigurnosnoj zajednici na druge načine – rekao je predsjednik Macron.

Ukrajina je započela proces podnošenja zahtjeva za pridruživanje bloku u februaru ove godine, četiri dana nakon ruske invazije.

“Svi znamo savršeno da bi proces kojim bi se [Ukrajini] omogućilo pridruživanje potrajao nekoliko godina, vjerovatno nekoliko desetljeća”, rekao je Macron u ponedjeljak.

Dodao je kako je to realna procjena osim ako ne odlučimo sniziti standarde za pristupanje. I ponovno razmisliti o jedinstvu naše Evrope.

Macron je rekao da bi umjesto toga trebalo razmotriti “paralelnu evropsku zajednicu”, umjesto da se moraju suspendirati strogi kriteriji za članstvo u EU kako bi se ubrzala prijava Ukrajine.

Rekao je da će to biti “način usidrenja zemalja koje su geografski u Evropi i dijele naše vrijednosti”.

Njegovi su komentari uslijedili ubrzo nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila da će izvršna vlast EU u junu objaviti svoje početno mišljenje o kandidaturi Ukrajine za članstvo.

Kijevski dužnosnici potvrdili su u ponedjeljak da je Ukrajina Bruxellesu predala drugi dio zahtjeva za članstvo u EU.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare