šef Francuske

Macronova poruka zapadnim liderima: Sad nije vrijeme za kukavice

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak kako je vrijeme da se ukrajinski saveznici pojačaju, naglašavajući da sada nije vrijeme za kukavice.

"Sigurno se približavamo trenutku u našoj Evropi u kojem će biti prikladno ne biti kukavica", poručio je Macron francuskim iseljenicima koji žive u Pragu.

Macron se suočio s odgovorom brojnih zapadnih saveznika nakon što je otvoreno govorio o ideji slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu na konferenciji o Ukrajini u Parizu 26. februara.

Osvrćući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Macron je u utorak kazao da su Francuska i Češka "sasvim svjesne da se rat vratio na naše tlo (u Evropi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svaki dan povećavaju svoju prijetnju napadom, i da ćemo morati živjeti u skladu s historijom i hrabrosti koju ona zahtijeva.”

Macron to nije precizirao.

Macronovi komentari od 26. februara, izrečeni nakon što je bio domaćin sastanka zapadnih čelnika kako bi okupili podršku Ukrajini, uklopili su se u njegovu reputaciju diplomatskog ometača koji voli da ruši tabue i izaziva konvencionalno razmišljanje.

Francuski zvaničnici kasnije su poslani da pojasne da je Makron želio da podstakne debatu i da su ideje o kojima se raspravljalo uključivale neborbene trupe u ulogama kao što su deminiranje, zaštita granica ili obuka ukrajinskih snaga.

Tokom posjete Pragu, Macron će također razgovarati o podršci planovima koje je prošlog mjeseca objavila Češka, uz podršku Kanade, Danske i drugih, za finansiranje brze kupovine stotina hiljada metaka municije iz trećih zemalja za otpremu u Ukrajinu.

Ukrajini kritično nedostaje artiljerijske municije dok njene trupe pokušavaju da obuzdaju ruske snage koje su ponovo u ofanzivi na istoku, dvije godine nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju punog razmjera.

Macron je 26. februara sugerisao da će Pariz doprinijeti češkoj inicijativi, ne pojašnjavajući kako.

Jedno od ključnih pitanja za Francusku bilo je kako će se finansirati ovakva inicijativa s obzirom na to da se ona dugo zalagala za to da EU koristi evropsko finansiranje samo za evropsku namjensku industriju i protivila se ideji da se evropski novac koristi za kupovinu van bloka.

Uprkos Macronovoj očiglednoj podršci češkoj inicijativi, nekoliko francuskih diplomata je reklo da se Pariz i dalje protivi korišćenju evropskog novca, ali podržava ideju o bilateralnim kupovinama.

"Ne bih želio da vas ostavim da se nadate francuskom preokretu stajališta po pitanju evropske vojne industrijske baze", kazao je jedan diplomata.

"Znamo, kao i Česi, za potrebu nabavke što je moguće više municije za dobrobit Ukrajinaca, ali bez suštinske promjene naše vizije, a to je da evropski resursi moraju omogućiti evropskoj industriji da ojača", dodao je diplomata, prenosi Reuters.