evropa strahuje

Mađarska preuzima predsjedanje Evropskom unijom – pod Trumpovim sloganom?!

“Make America Great Again” (Učinimo Ameriku ponovo velikom) bio je slogan izborne kampanje Donalda Trumpa kada je on postao predjsednik Sjedinjenih Američkih Država 2016. godine.

I spremite se za prvo predsjedanje Evropskom unijom inspirirano Trumpovim sloganom.

  Mađarska je predstavila "Učinimo Europu ponovno velikom" kao okvir svog nadolazećeg šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU, razdoblja u kojem će mađarski diplomati predsjedavati važnim sastancima u Briselu i oblikovati politički program bloka.

  Trump se sada nastoji vratiti u Bijelu kuću na izborima u novembru koji će se dogoditi usred mađarskog predsjedništva EU, prenosi Politico.

  "To je referenca na aktivno predsjedanje. To zapravo pokazuje očito očekivanje da zajedno trebamo biti jači nego pojedinačno, ali da nam treba dopustiti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo.

  Također prikazuje ideju da Evropa može postati nezavisni globalni akter u našem svijetu koji se transformira”, rekao je mađarski ministar za evropska pitanja Janos Boka.

  Novinari su na press konferenciji doveli u pitanje Trumpove odjeke novog slogana.

  “Nemate osjećaj "deja vua" zbog Trumpovog slogana. Ne znam je li Donald Trump ikada želio ponovo učiniti Evropu velikom", rekao je Boka.

  Ministar je objasnio da će Mađarska iskoristiti svoje predsjedanje za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog sporazuma "usmjerenog na poljoprivrednike" i traženje "efikasnije zaštite vanjskih granica, za upravljanje temeljnim uzrocima migracija - i za poboljšanje efikasnije politike povratka."

  U isto vrijeme, nastavio je, bit će aktivnih napora da se podrži napredak u proširenju EU-a i "želimo napraviti značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine."

  Bilo je strahova da Budimpešta želi izbaciti iz kolosijeka ili usporiti kandidaturu Kijeva, s obzirom da je premijer Mađarske Viktor Orban otvoreno nastojao potkopati odnose s Ukrajinom i težio bližim vezama s Moskvom.

  Od rotirajućeg predsjedavajućeg Vijeća EU očekuje se da bude neutralan posrednik i da ostavi po strani svoje nacionalne interese kako bi osigurao usvajanje zakona.

  Evropski političari, međutim, strahuju da će Budimpešta iskoristiti visokoprofilni položaj u svoju korist dok traži preokret u ključnim političkim područjima.