ambasador u hrvatskoj

Mađarski diplomata: Budimpešta će podsjetiti Beograd na obveze na putu prema EU

Mađarska će tokom predsjedanja EU „podsjetiti” Srbiju da mora ispuniti evropske standarde na putu prema članstvu, što podrazumijeva i dobrosusjedske odnose, rekao je u utorak mađarski ambasador u Hrvatskoj Csaba Demcsák.

Demcsák je gostovao na sjednici Odbora za evropske poslove novog saziva Hrvatskog sabora gdje je predstavio mađarske prioritete za šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom koje je krenulo 1. jula.

Zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara pitao je ambasadora hoće li mađarski premijer Viktor Orban tokom tog perioda iskoristiti prijateljstvo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem da ih uvjeri da budu više orijentirani prema Evropi, a manje prema 'srpskom svetu' koji izvozi u regiju.

Ambasador Mađarske, velikog zagovornika proširenja EU na zapadni Balkan, rekao je da će Budimpešta tokom predsjedanja imati više mogućnosti razgovarati sa svim zemljama kandidatkinjama te ih podsjetiti na njihove obaveze ako im je cilj evropska integracija.

"Onda moraju ispuniti evropske standarde, a to podrazumijeva i dobrosusjedske odnose, jer je to jedno od temeljnih vrijednosti Evropske unije", kazao je.

Demcsák je rekao kako Budimpešta vodi „novu vrstu diplomatije” kojom se „globalno otvara prema svim političkim faktorima”. Naglasio je da se teška pitanja ne smiju izbjegavati, nego se o njima treba direknto identificirati, pa da stoga razgovor nema alternativu, javlja Hina.

Mađarski ambasador rekao je da je Orban unaprijed najavio svoje posjete saveznicama iz NATO-a te da će nakon susreta u Washingtonu podnijeti izvještaje drugim zemljama EU.

„Mi ne možemo pregovarati u ime EU, ali možemo podijeliti svoje iskustvo”, kazao je.

Demcsák je naglasio kako je riječ o drugom mađarskom predsjedanju, ovog puta u „iznimno izazovnim vremenima u našem susjedstvu”, dok „Evropa sve više zaostaje za svojom konkurencijom” te se mora baviti migracijama, prirodnim katastrofama, klimatskim promjenama i demografskim trendovima.

Budimpešta je za moto svog predsjedanja odabrala „Učinimo Evropu ponovno velikom”, kopirajući time slogan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kandidata za povratak u Bijelu kuću u novembru.

Budimpešta je snažan zagovornik proširenja Evropske unije na to područje, pa je to pitanje izdvojila kao jedan od sedam prioriteta svog predsjedanja – proširenje na temelju individualnih zasluga država.

Osim toga, Mađarska će naglasak staviti na jačanje konkurentnosti evropske ekonomije, smanjivanje administrativnog tereta i jačanje europske obrambene politike kako bi kontinent igrao snažniju ulogu u osiguravanju svoje sigurnosti.

Prioriteti mađarskog predsjedanja su i suzbijanje nezakonitih migracija, pri čemu treba razviti učinkovitiju saradnju s trećim zemljama, oblikovanje budućnosti kohezijske politike kako bi se ujednačio razvoj svih dijelova Evrope, te promicanje poljoprivredne politike koja će biti usmjerena na poljoprivrednika čiji je opstanak danas „ugrožen”.

Nakon Mađarske, često u sukobu s EU i drugim državama članicama čije odluke blokira svojim vetom, predsjedanje EU preuzima Poljska.