Politika

Szijjarto: Političari u EU ne treba da razgovaraju o Dodiku, nego sa njim. Ne mogu se uvoditi sankcije

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u Mostaru se sastao sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić ali i mađarskim šefom diplomatije Peterom Szijjartom.

Dodik je čestitao i njemu, ali premijeru Mađarske, Viktoru Orbanu pobjedu na izborima te dodao kako je Orbanova pobjeda veoma važna i za RS.

“Danas smo potvrdili da ćemo realizovati sve stare dogovore, ali i raditi na realizaciji novih. Zahvalan sam Mađarskoj na onom što čine za mir na Balkanu i razumjevanje situacije. Hvala Szijjartu na posjeti Mostaru i mislim da je ovo put u pravom smjeru”, zaključio je Dodik.

U izjavi za medije Szijjarto je kazao kako Mađarska vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku te da im je u interesu da na Zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost.

“Tačno znamo da su za to potrebi ekonomski uslovi. Stoga smo odlučili da preduzmemo jedan ozbiljan program ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Srpskoj. I taj će se program provesti na osnovu razgovora sa Dodikom. Već ovog mjeseca će biti raspisan konkurs vezan za ovaj program”, naveo je mađarski šef diplomatije.

Peter Szijjarto je kazao kako će u prvom krugu ovog programa biti osigurano 30 miliona eura. Dodao je kako je Mađarska protiv politike sankcija te je poslao poruku evropskim političarima kako da bolje razumiju situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Želim razjasniti da na Zapadnom Balkanu se ne mogu uvoditi sankcije kako bi imali mir i stabilnost. Zbog toga političare u EU molim da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će tako mnogo bolje razumjeti situaciju u BiH. Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju na Balkanu”, ocijenio je Szijjarto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare