Posjetili CIK Gruzije

Magazinović i Dizdar poručili iz Tbilisija: Hitno obezbijediti poštene izbore

Nema više vremena za čekanje i političke igre, poručili su

Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović i ministar u Vladi FBiH i politički direktor SDP BiH Nerin Dizdar borave u Tbilisiju u posjeti Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije koja u svom izbornom sistemu već duži niz godina uspješno koristi nove tehnologije u provedbi izbora.

Cilj posjete je upoznavanje s primjenom izbornih tehnologija i boljeg razumijevanja kompleksnosti samog procesa, a sve u kontekstu procesa unapređenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dizdar i Magazinović su istaknuli da je krajnje vrijeme za promjenu Izbornog zakona BiH na način da se garantuje integritet izbornog procesa i neutrališu manipulacije i krađe koje su u značajnoj mjeri kontaminirale prethodne izborne cikluse u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da se izmjeni Izbornog zakona u ovom segmentu mogu protiviti samo oni koji su svoje glasove dobijali na nelegalan način, te podvukli da se u korijenu korupcije u našem društvu nalazi kriminalizirani izborni proces. Oni smatraju da ne treba čuditi što oni koji na vlast dođu krađom glasova u pravilu nastave sa krađom novca iz budžeta i javnih kompanija.

Magazinović i Dizdar su poručili da nema više vremena za čekanje i političke igre, te da se naredni lokalni izbori moraju održati po unaprijeđenim izbornim pravilima, a da, ako to dio domaćih političara želi spriječiti, reakcija Visokog predstavnika je neminovno i jedino rješenje.

Dizdar i Magazinović će imati niz sastanaka koji će uključivati prezentacije iskustva tijela za provedbu izbora i drugih institucija u političkom/zakonodavnom procesu koji je prethodio provođenju pilot-projekata, modalitetima nabavke opreme, obuci osoblja, prenosu podataka na dan izbora, zaštiti ličnih podataka, cyber sigurnosti i drugim pitanjima vezanim za uvođenje izbornih tehnologija, a prisustvovat će i demonstraciji elektronskih tehnologija koje se koriste u izbornom procesu u Gruziji.

Organizator posjete je Misija OSCE-a u BiH, koja uz podršku SAD, Velike Britanije i Kraljevine Norveške implemetira projekat „Unaprjeđenje integriteta izbornih procesa 2024. i 2026. godine u skladu s preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima.“

Osim Magazinovića i Dizdara u posjeti učestvuju i predstavnici Centralne izborne komisije BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.