Strasbourgu

Magazinović i Özel razgovarali u Strasbourgu o unapređenju saradnje

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović (SDP BiH) susreo se danas u Strasbourgu sa predsjednikom turskog CHP Özgürom Özelom sa kojim je razgovarao o daljnjem unapređenju saradnje.

"Predsjednik naše sestrinske stranke turskog CHP Özgür Özel boravi u Starzburu gdje je između ostalog u posjeti Grupi socijalista, demokrata i zelenih (SOC) u Vijeću Evrope, drugoj najvećoj političkoj grupaciji čiji sam podpredsjednik. Imali smo dvije aktivnosti, jedna je susret i razgovor sa svim članovima Grupe socijalista, a druga sastanak u manjem formatu sa ljudima iz rukovodstva Grupe gdje je prisustvovao i predsjednik socijalista Frank Schwabe, zastupnik iz njemačkog Bundestaga", rekao je Magazinović za Fenu.

Magazinović je Özelu čestitao rezultate izbora i pobjedu na nedavno održanim lokalnim izborima u Turskoj i poželio sam mu sreću i uspjeh u budućim aktivnostima.

"Tema našeg razgovora je bila saradnja kroz Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope ali smo dosta razgovarali o dešavanjima u Turskoj prije i nakon lokalnih izbora. Özel je posebno predstavio trenutne ekonomske parametre vezane za Tursku i jasno istakao da postoje rješenja koja tursku ekonomiju mogu učiniti jačom", dodao je Magazinović.

Razgovarali su i o problemu migracija i jakom opredjeljenju turskog CHP za zelene politike, kao i o implementaciji Istanbulske deklaracije.

"Kada je riječ o međustranačkim odnosima, još jednom smo potvrdili želju za dodatnim jačanjem saradnje između SDP BiH i turskog CHP, dvije sestrinske stranke koje i danas imaju saradnju na različitim nivoima, ne samo na nivou izabranih i imenovanih dužnosnika, nego i na stranačkom nivou", dodao je Magazinović.

Naglasio je da će se u narednom periodu ta saradnja intenzivirati, te da je Özel najavio da će u narednih nekoliko mjeseci, već početkom ljeta posjetiti BiH, što će biti njegova druga posjeta od kako je postao predsjednik. Magazinović je podsjetio da je on izabran krajem prošle godine i da je jedna od njegovih prvih posjeta u okviru međunarodnih aktivnosti bila posjeta BiH što i na praktičan način pokazuje opredjeljenje za jačanjem saradnje.