gradnja u najavi

Magoda i Čengić poručili: Muzej Mersada Berbera konačno postaje stvarnost

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo odobrilo je, dodaje, dodjelu prostora i znatna finansijska ulaganje u izgradnju muzeja

Prije gotovo pet godina obećan je muzej Mersada Berbera u Sarajevu. Načelnik Općine Stari Grad Ifran Čengić najavio je gradnju već sljedeće godine.

“Slike Mersada Berbera su nadahnute Bosnom kroz vijekove, red je da se vrate na mjesto gdje originalno pripadaju i gdje je stekao sve ono čime je zadivio svjetsku likovnu scenu”, pojasnio je tada načelnik te dodao da će nedostatak sredstava za ovaj projekat prevazići zajedno sa Ministarstvom kulture i sporta KS s Kenanom Magodom na čelu.

Sljedeće godine Berberove slike nisu ugledale svjetlost dana, gradnja nije ni počela, ali su jutros Magoda i Čengić najavili da će dugo najavljivani muzej Mersada Berbera u Sarajevu uskoro postati stvarnost.

"U 2024. godini će se započeti radovi na izgradnji muzeja, a sve kako bi obogatili kulturnu scenu Starog Grada i Sarajeva. Ideja za izgradnju muzeja datira još od davne 2019, ali nikada nije započeta", javio je Magoda.

Naveo je i da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo danas potpisalo Ugovor o sufinansiranju za izgradnju muzeja i time osiguralo dio sredstava za ovaj projekat "koji ćemo zajedno sa Općinom Stari Grad Sarajevo, s Irfanom Čengićem na čelu, konačno pokrenuti".

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo odobrilo je, dodaje, dodjelu prostora i znatna finansijska ulaganje u izgradnju muzeja.

"Vrijeme je da djela Mersada Berbera konačno imaju svoje mjesto u Sarajevu. Istinski smo zahvalni članovima porodice Berber koji će biti najveća podrška u ovom izuzetnom projektu za naše Sarajevo, jer kako i sami kažu u Berberovim slikama, Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste - nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična'", navodi Magoda i poručuje:
"Djela, a ne riječi…".