nasljednik raisija

Mahmud Ahmadinedžad će biti kandidat za predsjednika Irana

Iranska državna televizija tvrdi da je bivši predsjednik ove zemlje Mahmud Ahmadinedžad predao papire i registrovao se za predsjedničke izbore koji će biti održani 28. juna.

Ahmadinedžad će morati dobiti odobrenje Vijeća čuvara Islamske revolucije, tijela koje odobrava ili zabranjuje učešće kandidata na predsjedničkim izborima u Iranu.

Podsjetimo, Iran organizuje predsjedničke izbore 28. juna nakon što je dosadašnji predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći 19. maja.

Ahmadinedžad je već bio predsjednik Irana, od 2005. do 2013. godine. Pokušao se opet kandidirati 2017. godine, ali ga je Vijeće odbilo, a ajatolah Khamenei je rekao kako Ahmadinedžadova kandidatura "nije u interesu njega ni države", što je bio početak njihovog sukoba. Isto je pokušao 2021. godine, ali je i tada odbijen.

Poznat je kao dosta konzervativan političar, a njegova vladavina je obilježena sukobima sa zapadnim silama, kao i po unutrašnjim turbulencijama.

Protiv njega je organizovano više protesta, a i poznat je kao jedini iranski predsjednik pozvan u parlament kako bi pojasnio svoju politiku.