Svijet

Majka 12-ero djece dala je svoj život za domovinu: Spašavala je ukrajinske vojnike čak i kada je znala da će umrijeti

Ukrajinka Olga Semidyanova, navodno je ubijena prije dvije sedmice, ali još uvijek nije pokopana jer se zbog borbi u tom području nastavljaju bombardiranja. Prema pisanjima portala The Sun, upucana je u stomak na jugu Donjecka.

"Spasila je vojnike do posljednjeg. Imamo fotografije s mjesta pogibije, ali zbog teških borbi još ne možemo pokopati moju majku", rekla je njena kćerka Julia.

Olga je bila doktorica koja je služila u vojsci od 2014., a ubijena je na granici Donjecka i Zaporoške. Ipak, prije svega, bila je majka 12-ero djece.

Anton Herashchenko, savjetnik Ministarstva unutrašnjih poslova, za Sun je poručio:

“Ubijena je u sukobu s ruskim nasilnicima. I kad je vjerovala da njezina četa možda neće preživjeti, isticala je želju da zaštiti zemlju do kraja. Ona je nacionalni heroj. Ona je za mene heroj.”

Olga još nije pokopana zbog borbi koje se vode u Donjecku

Šestero djece je rodila, a šestero usvojila iz lokalnog sirotišta. Društvene mreže preplavljene su reakcijama na njenu smrt.

Bila je nagrađivana i nagradom "Majka heroina", koja se dodjeljuje ženama s više od petero djece, a nakon vijesti o njenoj smrti, odane su počasti od strane ukrajinske vlade.