pokušala prodati

Majka dvoje djece ide u zatvor jer je ukrala dnevnik kćerke Joea Bidena

Majka dvoje djece je osuđena na mjesec zatvora nakon što je ukrala dnevnik kćerki američkog predsjednika Joea Bidena i prodala ga desničarskoj aktivističkoj grupi.

Aimee Harris isprva je pokušala prodati privatne spise Ashley Biden (43) predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa 2020. godine.

Joe Biden takmičio se protiv tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Trumpa na izborim te godine te ga uspio pobijediti.

Harris je bila uplakana na sudu dok se izvinmjavbala jer je prodala dnevnik konzervativnoj grupi Project Veritas, dodajući da joj je žao što je otkrila detalje o životu Bidenove kćerke.

Harris je pronašla dnevnik i druge stvari u domu prijatelja u Delray Beachu na Floridi 2020.

Tužitelji su rekli da je Ashley Biden vjerovala da su njeni predmeti ondje sigurno pohranjeni nakon što je sama ostala na imanju u proljeće iste godine.

Pomoćnik američkog državnog tužitelj Robert Sobelman rekao je da je Harris ukrala njen dnevnik, digitalnu karticu za memoriju, knjige, odjeću, prtljag i sve što joj je moglo doći pod ruku u nadi da će "moći zaraditi što više novca".

"Htjela je oštetiti oca gospođe Biden", rekao je on.

Majka dvoje djece priznala je krivicu za optužbu za urotu u augustu 2022., priznavši da je primila 20.000 dolara, koliko je platio Project Veritas za lične stvari koje su pripadale Biden.

Projekt Veritas, osnovan 2010., identificira se kao novinska organizacija.

Najpoznatiji je po vođenju skrivenih kamera koje su osramotile novinske kuće, radničke organizacije i demokratske političare.

Harris je rekla sudu da ne vjeruje da je "iznad zakona" nakon što je tužitelj zatražio zatvorsku kaznu nakon što se nije pojavila na brojnim datumima izricanja presude.

Rekla je da se nije mogla pojaviti jer je bila obuzeta brigom za svoje dvoje djece, od osam i šest godina.

Harris je sutkinji Lauri Taylor Swain na saveznom sudu na Manhattanu rekla:

"Preživjela sam dugotrajno porodično zlostavljanje i seksualnu traumu."

Osudivši je na mjesec zatvora i tri mjeseca kućnog pritvora zbog krađe predmeta, sutkinja wan nazvala je zločin Harris "vrijednima prezira".

Objavljujući kaznu, sutkinja je primijetila da su Harris i suoptuženi Robert Kurlander prvo neuspješno pokušali prodati stvari kampanji Trump 2020.

Sutkinja je rekla da se Harris, osim što je bila motivirana pohlepom, nadala utjecati na političku sliku.

Kurlander, koji još nije osuđen, i Harris, priznali su krivicu za urotu za prijevoz ukradene imovine preko državnih granica.

Branitelj Anthony Cecutti rekao je da Harris ne bi trebala služiti zatvorsku kaznu, rekavši da je živjela traumatičnim životom i da se morala brinuti za svoju djecu dok se oporavljala od zlostavljanja i nasilja.

Međutim, Sobelman je zatražio zatvorsku kaznu, rekavši da je Harris pokazala "obrazac nepoštivanja zakona i pravosudnog sistema".

"Harris nije žrtva u ovom slučaju. Biden je žrtva", rekao je tužitelj.

Harris je rečeno da se javi u zatvor u julu.