LOUIS ZEČEVIĆ-JOHN

Majka mu iz Sarajeva, otac Englez sa Kariba, on igra za Arsenal: Između BiH i Srbije evo koga je odabrao

Talentovani 16-godišnji fudbaler Arsenala Louis Zečević-John igraće za reprezentaciju Srbije.

Kako je objavila poznata stranica na Twiteru "Serbian Football Scout", tokom razgovora sa porodicom Zečević-Johna njegova majka je potvrdila da će igrati za mlađe kadete Srbije, odnosno ekipu do 16 godina.

Trend crpljenja igrača rođenih van Srbije posebno je uzeo maha za mandata selektorovanja Dragana Stojkovića Piksija u saradnji sa direktorom A tima Stevanom Stojanovićem. Srbija je u liku Lazara Samardžića dobila moćno pojačanje za narednu deceniju, a njegovim stopama će i Jan Karlo Simić, momak koji je iako rođen u Njemačkoj u sistemu mlađih kategorija FSS. Kako je Kurir ranije pisao pomno se prate Aleksandar Pavlović iz Bayerna, a ne gubi se iz vida ni Stefan Bajčetić, koji je zbog stava majke ipak bliži Španiji.

Budućnost reprezentacije mogao bi biti i momak neobičnog imena i prezimena - Louis Zečević-John. Momak je dijete Srpkinje iz Sarajeva i Engleza rođenog na Karibima. Ima i sestru.

Radi se o polivalentnom fudbaleru koji prema pisanju platforme "Serbian Football Scout" pokriva dvije pozicije, desnog krila i desnog beka. Iako ima 16 godina, član je omladinskog tima Arsenala, tačnije igra u uzrastu U18.

"Zaljubio sam se u fudbal, praktično kada sam izašao iz majčinog stomaka. Treniram od malih nogu, a na Gotia kupu 2019, kada sam imao samo 11 godina opažen sam od strane skauta Arsenala. Na šest utakmica na turniru dao sam 21 gol - priča za portal Medium Louis Zečević-John.

Poslije nekoliko godina mladi fudbaler potpisao je stipendijski ugovor sa Arsenalom koji stupa na snagu od sezone 2024/2025. Taj ugovor dobijaju samo odabrani u akademiji i on je preduslov da fudbaler dobije i svoj prvi profesionalni ugovor. Da je Zečević-John označen kao neko ko bi mogao da napravi ozbiljnu karijeru, potvrđuje i saradnja sa sportskim brendom "Nike".

"Sjajna je prilika što ove sezone igram za Arsenal u selekciji do 18 godina. Zahvalan sam klubu na šansi koja mi je pružena. Sada je ključno da zadržim svoju poziciju u timu. Dakle, mnogo napornog rada i da podignem nivo svoje igre. To je moj cilj, kao i da se još bolje uklopim u tim. Poslije toga, vidjećemo šta budućnost nosi.

Mladi fudbaler otkriva da može da igra na više pozicija u timu.

"Ja sam igrač koji može da igra bilo koju napadačku ulogu. Samo najviše volim da postižem golove i asistiram.

Kada je upitan da sebe opiše kao fudbalera, u poređenju sa nekim od današnjih velikana, dao je zanimljiv odgovor.

"Ja sam pomalo od svega. Međutim, ako bih morao da biram, onda bih rekao Kylian Mbappe po brzini i driblingu, Sadio Mane po vještinama i možda Harry Kane ili Robert Lewandowski po šutu.

"Redovno posjećujem Srbiju. Bar nekoliko puta godišnje, pošto imamo blisku rodbinu u Beogradu.

Bez ustezanja mladić otkriva da je napadač Juventusa Dušan Vlahović njegov omiljeni srpski igrač.

Mladi fudbaler ponosan je što je dio projekta Arsenala.

"Veoma sam počastvovan što sam deo ovog historijskog kluba. Kada vidite kakav je klub iznutra, koliko se tu radi i koliko treba posvećenosti, shvatite da nije lako doći do vrha. Mikel Arteta to traži, Arsenal to zahtjeva, tako da je to nivo na kome radimo svaki dan - zaključio je Louis Zečević-John.