dobro pogledajte

Mala promjena ispod pazuha mogla bi ukazivati na ranu faza dijabetesa

Podaci Internacionalne dijabetičke federacije govore da u Evropi živi više od 61 milion oboljelih s dijabetesom. Procjenjuje se da će se do 2045. godine postojeća brojka povećati za 13 posto. U skladu ovim velikim brojkama i finansijski trošak iz 2021. godini govori da je na dijabetes potrošeno 189,3 milijarde američkih dolara što predstavlja visokih 19,6 posto ukupne potrošnje u svijetu. Nažalost, postoje mnogi koji ne znaju da već boluju od ove bolesti ili da su u fazi predijabetesa. Prema stručnjacima, prepoznavanje suptilnih simptoma neravnoteže šećera u krvi i redoviti pregledi kod liječnika mogli bi spriječiti ozbiljnije zdravstvene probleme. Zapravo, zdravstvene vlasti upozoravaju na jedan poseban simptom koji se može pojaviti tijekom ranih faza dijabetesa, ili čak u fazi predijabetesa.

Tamna mrlja ispod pazuha

Osobe s dijabetesom mogu doživjeti niz promjena na koži povezanih s bolešću. Konkretno, mnogi s dijabetesom razviju stanje poznato kao crna akantoza (Acanthosis nigricans), koje karakterizira smeđe - crna, slabo definirana, baršunasta hiperpigmentacija kože. Osim ispod pazuha, može se pojaviti oko prepona, vrata, laktova, koljena ili prsa (ispod dojki).

"Zahvaćena koža također može imati neugodan miris ili svrbež", objašnjavaju iz klinika Mayo. Neki također mogu primijetiti kožne oznake ili male, meke izrasline na zahvaćenom području.

Predijabetes

Crna akantoza je povezana je s endokrinom disfunkcijom, posebno inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinemijom. Iako postoji veća vjerovatnost da ćete razviti ovo specifično stanje kože kao posljedicu uznapredovale, loše regulirane bolesti, Američka akademija dermatološkog udruženja (AADA) napominje da tamna mrlja također može biti prvi znak da neko ima dijabetes. Zapravo, u nekim slučajevima može se pojaviti u fazi predijabetesa, dok se bolest još uvijek smatra reverzibilnom. Stoga se onima koji primijete ovo stanje, savjetuje da se odmah obrate ljekaru radi daljnjih pretraga i moguće odgodom pojave dijabetesa kroz promijene životnih obrazaca (prehrana, tjelovježba, prestanak pušenja i redovita kontrola šećera u krvi).

Koža i dijabetes

Dijabetes može promijeniti izgled kože na mnoge načine. Mogu se pojaviti mjehurići, mrlje na potkoljenici, skleroza ili čirevi na stopalima.

"Ako se pojavila crna akantoza to može biti zato što previše inzulina u tijelu može uzrokovati brzu reprodukciju ćelija kože. Za one s kožom koja ima više pigmenta, spomenute ćelije imaju više melanina što stvara mrlju koja je tamnija od ostatka kože", objašnjavaju stručnjaci iz Healthlinea.

Dermatološko udruženje ADDA ističe da osobe s afričkim, karipskim, južno ili srednjoameričkim te indijanskim porijeklom, imaju najveću vjerovatnoću da će doživjeti Acanthosis nigricans.

Druge bolesti

Slučaj crne akantoze najčešće ukazuje na inzulinsku rezistenciju, međutim, prema AADA može imati i druge uzroke. Ako nije povezano s dijabetesom ili predijabetesom, zadebljanje tamne kože može biti uzrokovano pretilošću ili poremećajem rada žlijezda. Rjeđe je povezan s Addisonovom bolešću, poremećajem hipofize, terapijom hormonom rasta ili problemima sa štitnjačom. Također, smatra se potencijalnom nuspojavom određenih lijekova, uključujući oralne kontraceptive. U rijetkim slučajevima, Acanthosis nigricans može ukazivati na kancerogeni tumor unutrašnjeg organa poput želuca ili jetre. Ovaj se kožni problem može pojaviti i kod potpuno zdravih osoba i biti bezopasna. Ipak, razgovor s ljekarom može pomoći da utvrdite jesu li nastale promjene na koži razlog za zabrinutost.