pun pogodak

Mali, a veliki: Novi Porsche model u premium segmentu

Hot Wheels lansira novi Porsche model u obliku Porsche 911 Carrera RS 3.8. Novo izdanje proizvođača igračaka pojavljuje se u miksu Fast And Furious premium serije.

Ovaj automobil nije interesantan samo za kolekcionare: Hot Wheels je na tržište izbacio još jedan komplet automobila iz svoje premium linije. Pored novih modela iz Mercedesa i Acura (Honda), proizvođač igračaka na tržište donosi i novi Porsche model u mjerilu 1:64: Porsche 91 1 Carrera RS 3.8 dio je mješavine Fast And Furious 2024. premium linija. Vrhunski modeli Hot Wheelsa razlikuju se od osnovnih modela (mainline) sa potpuno metalnom karoserijom (osnovna ploča i karoserija), gumenim gumama uključujući ekskluzivne felge i kvalitetnijim printom.

Kao model u Hot Wheels premium liniji, Porsche 911 (964) Carrera RS 3.8 prirodno dolazi sa potpuno metalnom karoserijom i gumenim gumama. Felge s pet krakova su još uvijek prilično nove u asortimanu proizvođača i podsjećaju na kultne Fuchs felge originalnih kolega.

Model je vizualno zadržan u jednostavnoj sivoj boji i ne zahtijeva nikakav ukras. Prednja i zadnja svjetla te otvori za vazduh su štampani u boji. Okviri prozora u boji koji uokviruju zadimljena stakla. Za razliku od mnogih drugih modela, Hot Wheels je ostao blizu originalnih proporcija sa Carrera RS 3.8. Ni vozilo ni točkovi ne izgledaju preveliki.

964 Carrera RS 3.8 je novo izdanje Hot Wheelsa i još nije proizveden u drugim bojama. Ipak, već postoje slični modeli proizvođača igračaka u obliku također sasvim novog Porsche 930 (Premium) ili Porsche 934 Turbo RSR (Mainline), koji je na tržištu od 2014. godine. Kao i sa svim Hot Wheels premium i mainline proizvodima, isplati se biti brz! Proizvođač ažurira svoju ponudu svakog mjeseca - proizvodi su dostupni po kupoprodajnoj cijeni samo kratko vrijeme. Premium modeli se obično mogu naći u prodavnicama igračaka i robnim kućama. Cijene variraju od deset do 17 eura u zavisnosti od provajdera.

Porsche 964 je treća generacija modela 911 i opremljen je vazdušno hlađenim šestocilindričnim bokser motorom. Početkom 1990-ih, kompanija sa sjedištem u Zuffenhausenu lansirala je 964 Carrera RS, koja je, karakterizirana laganom konstrukcijom, nastavila ideju Porschea 911 Carrera RS 2.7.

Sa snagom od 260 KS (191 kW ), također se izdvaja od 2.7 motora od 250 KS (184 kW). Ali proizvođač sportskih automobila ide korak dalje: na osnovu trkačkog automobila Porsche 911 3.8 RSR, koji je, između ostalog, osvojio klasu na LeMans-u 1993. godine, kompanija sa sjedištem u Zuffenhausenu gradi cestovnu varijantu, Porsche 911 Carrera RS 3.8 sa preko 300 KS (221 kW).

Napravljeno je samo 55 primjeraka. Prepoznatljiva karakteristika: široka Turbo karoserija i standardni, trodijelni Speedline naplaci. Danas vozila postižu vrhunske cijene od preko milion američkih dolara (2,77 miliona eura; od jula 2024.) na aukcijama.