bivši policaja

Mamić ne ide u zatvor nego na psihijatriju. Ispalio tri metka u komšiju jer je mislio da ga žena vara s njim

Bivši policajac Branko Mamić osuđen je u Splitu za pokušaj teškog ubistva komšije Jerka M., u kojeg je ispalio tri hica.

Neće u zatvor jer je djelo počinio neuračunljiv, u stanju teškog hroničnog psihotičnog perzistentnog sumanutog poremećaja s dominantno prisutnim idejama ljubomore.

Zbog toga nije mogao shvatiti značenje svog postupaka niti vladati svojom voljom pa mu je određen smještaj u psihijatrijskoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci, piše Dalmatinski portal.

Početkom decembra 2022. stvorio je fikciju da ga supruga vara sa komšijom i da je on uzrok raspada njihovog braka, i to na temelju poruka koje su razmjenjivali.

To je kod njega izazvalo nekontroliranu ljubomoru, bijes i prezir prema Jerku M. pa je vođen nagonima i strastima neutemeljeno u više navrata fizički i verbalno nasrtao i na suprugu i oštećenog, ne obazirući se na suprotna uvjeravanja.

Odbio je pomoć i prepustio se ljubomornim strastima i nagonima te je odlučio kazniti i osvetiti se Jerku M., prenosi Jutarnji list.

Nasrnuo je na njega kada je pokušao ući u automobil. Govorio mu je kako izlazi s njegovom ženom, hvatao ga je i vukao za majicu, nekoliko puta ga je udario šakom u glavu i razbio mu usnu.

Kada su ga A. Ž. i M. Š. udaljili od Jerka M., izvadio je pištolj, došao do njegovog vozila i kroz podignuto staklo na vratima vozača u pravcu njegove glave ispalio najmanje tri hica.

Zadao mu je dvije naočito teške i po život opasne povrede u predjelu glave. Smrtna posljedica slučajno je izostala. Pobjegao je svojim terencem BMW X5 i predao se nakon nekoliko dana skrivanja.

U svojoj odbrani Mamić je naveo kako je pitao Jerka M. zbog čega lajka slike njegove supruge i njega. Ovaj mu je odgovorio da to nije napravio.

Tražio je njegov mobitel, ali mu ga on nije htio dati.

"Čuvao ga je kao dijamant", kazao je Mamić.

Ustvrdio je kako ga je Jerko M. udario nogom u prsa.

"Ako sam i pucao iz pištolja, ja se toga ne sjećam, ali ako sam pucao, to sam napravio iz straha", ustvrdio je Mamić.

Za pucanje je optužio čovjeka koji ga je udaljio od oštećenog.

"Fizički me napao i prijetio mi. Sa sigurnošću mogu reći da se ništa od ovog ne bi dogodilo da se on nije umiješao u sukob, već bi se ja i Jerko M. razišli bez ikakvog problema", kazao je Mamić.

Na suđenju je svjedočio i oštećeni. Požalio se kako i dalje ima noćne more, teško jede i ne vidi na lijevo oko.

Ustvrdio je kako je Mamića odgurnuo, ali ga nije udario. Mamiću je nakon hapšenja određen istražni zatvor u kojem se i dalje nalazi.