Politika

Mandić, Tanović, Muzur i Hadžibajrić potvrdili pristup registru zaposlenih. Skaka i Efendić nisu došli

Priključivanje općina uspostavljenim kantonalnim registrima imenovanih osoba i zaposlenih u javnom sektoru, kao i registru javnih nabavki bila je primarna tema sastanak ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić s načelnicima i predstavnicima sarajevskih općina.

Uz načelnike općina Centar Srđana Madića, Novo Sarajevo Hasana Tanovića, Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Ilijaša Akifa Fazlića, Ilidže Nermina Muzura, Vogošće Edina Smajića, te predstavnika općina Trnovo i Hadžići sastanku je prisustvovao i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić. Sastanku se nisu odazvali gradonačelnik Abdulah Skaka i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

"Prezentiranje javnosti podataka o zaposlenima u javnom sektoru Kantona Sarajevo, uspostavljeno registrom zaposlenih 2019. godine, naišlo je na široko odobrenje građana u Kantonu Sarajevo, ali i regionalno prihvaćena ideja i koncept. Nažalost, pravu sliku zaposlenih u javnom sektoru, odnosno kadrovske kapacitete javnog sektora Kantona Sarajevo, nemamo bez uključenih podataka s lokalnog nivoa. Upravo zbog navedenog jako je važno da se i općine priključe ovom procesu. Od perioda početka primjene odluke o uspostavljanju ovih registara prošle u sve ‘zakonske’ filtere i nadležne institucije, prije svih Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, potvrdili su zakonitost odluke, odnosno evidentno postojanje javnog interesa da građani znaju sve podatke o utrošku javnih sredstava, pa i po osnovu finansiranja zaposlenih osoba", istakla je u obraćanju ministrica Brčić.

Jedinstven pregled kadrova u javnoj službi u KS i reguliranje ove oblasti kroz zakon o jedinstvu javnog sektora stvorio bi prostor za razmjenu kadra unutar javnog sektora, na zakonit način, uz prethodnu regulativu koju je potrebno usaglasiti i s višim nivoima vlasti. To bi, prema riječima ministrice Brčić, pored jačanja transparentnosti, doprinijelo i ograničenju rasta birokratskog aparata, uz optimalno upravljanje ljudskim resursima u cjelokupnom javnom sektoru u KS.

Načelnici općina su danas iskazali svoju punu spremnost da se općinske administracije uključe u već uspostavljene registre ne dovodeći u pitanje zajedničku potrebu uspostavljanja jedinstvenog prikaza ovih podataka. Na samom sastanku načelnici Mandić, Tanović, Muzur i Hadžibajrić su potvrdili pristupanje općina Centar, Novo Sarajevo, Ilidža i Stari Grad uspostavljenim kantonalnim registrima, ali i svim drugim aktivnostima koje se budu provodile na polju borbe protiv korupcije. Načelnici Fazlić i Smajić su naglaslili da su u potpunosti opredjeljeni svim aktivnostima koje su u funkciji transparentnosti, te da u potpunosti podržavaju inicijativu Ministarstva pravde i uprave KS, ali i naglasili da će izvršiti dodatne konsultacije na općinskim vijećima, kako bi i navedeni organ bio uključen u donošenje odluke.

Proceduru uključivanja općina u ova tri registra vodit će Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koji je uspostavio i upravlja postojećim registrima. Šef ovog ureda Kafedžić prisutne je detaljnije upoznao o tehničkom aspektu uključivanja općina u ovaj proces, ali i o benefitima koje ta aktivnost donosi u sferi sprečavanja sukoba interesa, kao i u efikasnijoj borbi protiv korupcije, saopćeno je.

"Priliv informacija treba da bude na jednom mjestu da bi prevencija sukoba interesa i drugih nepravilnosti bile centralizirane. Uspostavu takvog sistema uradili smo s Misijom OSCE-a u BiH koja i snosi sve troškove uspostavljanja jednog ovakvog sistema. Općine koje budu uključene samostalno će unositi podatke, uz pristup aplikaciji. Uz tehničko uputstvo, mi ćemo uraditi i obuku osoba koje u općinama budu radile na ovim poslovima", rekao je Kafedžić.

Kako je najavila ministrica Brčić, Vlada KS će već na svojoj idućoj sjednici donijeti Odluku o izmjeni Odluke o uspostavi registra, kako bi se ugradila preporuka općinama da se i one uključe u ove registre.