MONONEZASIĆENO BLAGO

Maslinovo ulje: Pogledajte šta samo pola kašike ovog eliksira zdravlja može napraviti

Maslinovo ulje, poznato kao "tekuće zlato," više od pola stoljeća zauzima prestižno mjesto u svijetu zdrave prehrane

Maslinovo ulje, poznato kao "tekuće zlato," više od pola stoljeća zauzima prestižno mjesto u svijetu zdrave prehrane. Zdravstveni stručnjaci tvrde da nema pogrešnog načina da ga unesete u svoj organizam, a studije ističu da je tek mala količina dovoljna za primjetne beneficije.

Osim što se naziva kraljem masti, maslinovo ulje je mononezasićeno blago, prepuno antioksidansa i drugih zdravih spojeva koje nećete naći u drugim vrstama masti. Njegova svestranost omogućuje konzumaciju na različite načine, bilo da ga dodate u kafu, sladoled ili ga jednostavno popijete.

Jedna od istaknutih prednosti maslinovog ulja jest njegova uloga kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje smiruje crijeva i omekšava stolicu, pridonoseći boljoj apsorpciji vode. Studije su potvrdile da redovito konzumiranje može smanjiti rizik od umiranja od demencije, sedmog vodećeg uzroka smrti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ključna uloga

Dr. Anne-Julie Tessier sa Harvarda ističe da antioksidansi u maslinovom ulju mogu imati pozitivan utjecaj na mozak, čak prolazeći krvno-moždanu barijeru. Također, naglašava indirektan utjecaj maslinovog ulja na zdravlje mozga putem blagotvornog djelovanja na srce i krvne žile.

Osim toga, maslinovo ulje igra ključnu ulogu u mediteranskoj prehrani, dokazano smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti iz različitih uzroka.

Studije dodatno sugeriraju da unos više od pola supene kašike maslinovog ulja dnevno može značajno smanjiti rizik od smrti od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih oboljenja.

Konzumiranje jedne ili dvije kašike maslinovog ulja na prazan želudac rano ujutro preporučuje se kao posebno korisno, omogućavajući ulju da obloži želudac, potiče probavu te regulira crijevnu mikrobiotu tokom dana. Stručnjaci naglašavaju važnost odabira ekstra djevičanskog maslinovog ulja kako bi se maksimalno iskoristili nutrijenti.