Hiljade demonstranata

Masovni protest zbog “zakona o stranim agentima”, policija koristila vodene topove

Hiljade demonstranata protestirale su sinoć u Tbilisiju protiv predloženog nacrta zakona o “transparentnosti stranog utjecaja“, a snage sigurnosti su intervenirale kada su demonstranti blokirali ulaz u zgradu parlamenta.

Hiljade demonstranata okupilo se oko zgrade parlamenta i reagovalo na usvajanje zakona u drugom glasanju. Ovaj su akt mnogi prozvali kao "zakon o stranim agentima".

Snage sigurnosti su intervenirale biber gasom i vodenim topovima.

Demonstranti su bacali razne predmete na policijske timove stacionirane u unutrašnjem dvorištu zgrade parlamenta.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Gruzije Aleksandre Darakhvelidze optužio je demonstrante da su pokušali da uđu u zgradu parlamenta bez dozvole. Saopćio je da je u incidentima u posljednja dva dana povrijeđeno sedam policajaca.

Nacrt zakona o “transparentnosti stranog uticaja“, koji je parlamentu predložila vladajuća Partija gruzijskog sna, izglasan je jučer u drugom glasanju.

Prijedlog zakona mora biti odobren tri puta u parlamentu da bi bio prihvaćen kao zakon.

Lider parlamentarne većine Mamuka Mdinaradze je nedavno izjavio da više od 90 posto finansiranja nevladinih organizacija koje djeluju u Gruziji nije transparentno.

On je naveo da je nemoguće dobiti transparentne informacije o finansiranju koje međunarodne finansijske institucije u njegovoj zemlji obezbjeđuju institucijama poput nevladinih organizacija i medija.

Gruzijski premijer Irakli Kobakhidze izjavio je da rade otvoreno i transparentno kao vlada i da bi sve nevladine organizacije u njegovoj zemlji također trebale raditi transparentno.