cure snimke

Masovni udar na rusku zračnu bazu: Odjekivale eksplozije, čini se da je pogođeno više vrijednih borbenih aviona

Ukrajinske snage su izvele žestoki napad na vojni aerodrom u Rusiji, gađajući ratne avione i objekte za navođene (klizne) bombe koje su se koristili za napade na Ukrajinu, navodi sigurnosni izvor.

Operacija u četvrtak navečer je bila dio ‘stalne kampanje kako bi se degradirale ruske zračne snage‘ baš kao što je degradirana ruska crnomorska flota, piše Sky News.

Dostupne satelitske slike koje je objavio Planet Labs navodno pokazuju dva lovca-bombardera SU-34 u zračnoj bazi Morozovsk u južnoj Rusiji, kao i nekakvu bijelu strukturu, vjerojatno hangar, prije napada. Druga slika prikazuje posljedice napada, odnosno uništen avion i strukturu.

Također se vidi raznesen krov jedinog hangara za više zrakoplova u bazi te se unutra naziru dva borbena bombardera Su-34. Avioni su vjerojatno pretrpjeli određenu štetu. Ovaj hangar bi bio glavna meta ukrajinskih dronova, piše portal The War Zone.

Za sada nema službene potvrde o ukrajinskim napadima.

Ruski dužnosnici i lokalni mediji izvijestili su o napadu dronom u gradu Morozovsk, piše Kyiv Independent.

Regionalni guverner je rekao da se ruska protuzračna obrana suočila s ‘masovnim napadom‘, zbog čega su neki dijelovi grada ostali bez struje.

Ukrajinci su, pak, objavili da su ‘precizni udari‘ ciljali zrakoplove Su-34 i ‘spremišta za klizne bombe‘ na aerodromu.

‘Mete su pogođene kako bi se umanjila sposobnost Rusije da izvede zračne napade na područje Harkiva‘, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

‘Ovo je još jedna akcija u cilju potiskivanja ruskih kopnenih snaga s privremeno okupiranih teritorija.‘

Ista je zračna baza također pogođena u travnju, kad su gađani avioni Su-34 koji su korišteni za napade kliznim bombama.

Rusi koriste borbene avione za napade na civilnu infrastrukturu, rekao je isti izvor.

‘Avioni su, osim toga, opremljeni tehnologijom za klizne bombe koja im omogućuje ispuštanje bombi i dalje od prve linije‘, rekli su.

‘Ovaj napad će umanjiti sposobnost Rusije da izvede takve udare u budućnosti i omogućiti ukrajinskim oružanim snagama da potisnu ruske snage i smanje prijetnju od zračnog napada.‘