govorio o dokumentarcu

Matt Damon gostovao kod Christiane Amanpour: “Kiss the Future” je priča o stanovnicima Sarajeva i pobjedi svjetla nad tamom

Čuveni hollywoodski glumac Matt Damon u razgovoru sa CNN-ovom Christiane Amanpour govorio je dokumentarnom filmu "Kiss the Future".

Riječ je o dokumentarcu koji govori o muzičkoj sceni u ratnom Sarajevu, kao i u koncertu legendarnog benda U2. Damon se uključio u projekt privučen entuzijaznom režisera filma Nenada Cicina-Saina.

“Odmah smo znali da imamo pravu priču i kontaktirali smo bend U2 koji je ima snimak tog koncerta koji su nam jednostavno dali.

Rekli su da ne žele da to bude još jedan film o njima već o stanovnicima Sarajeva. Na kraju smo dobili nadahnjujuću priču o pobjedi svjetla nad tamom”, naglasio je Damon.

Christiane i Matt su tokom razgovora pogledali i izjavu pjevača U2 Bona Vox.

“U Sarajevu se dešavao rat. Oni su bili u centru ratnih dešavanja. I Sarajlije su koristile muziku kako bi se zaštitili od stvarnih sila tame,” rekao je legendarni Bono.

“Ono što je najljepše u dokumentarcu je način na koji je prikazao kako u najmračnijim trenucima umjetnost pomaže da se izrazimo i okupimo, rekao je Damon.

"Ti ljudi su noću išli underground muzičke klubove da slušaju i sviraju muziku.

Imamo fotografiju jednog od bubnjara koji je ostao bez šake na prvoj liniji fronta. Bukvalno je selotepjom zalijepio bubanj palicu za nadlakticu kako bi svirao,” rekao je Damon.