REAKCIJA IZ BIVŠEG KLUBA

Mbappe teško optužio PSG. Uslijedio je žestok odgovor

Saga oko prelaska Mbappea u Real je gotova, ali ne i rat između Mbappea i PSG-ovog predsjednika Nassera Al-Khelaifija. Mbappe je nakon dvogodišnjeg očijukanja s Realom napokon potpisao za taj klub i od prije dva dana je njegov igrač. To je postao kao slobodan igrač, bez odštete, a da će tako napraviti odlučio je u februaru i time razbjesnio predsjednika PSG-a.

Mbappe je očijukanjem s Realom izborio od PSG-a jedan od najvećih ugovora u historiji

Mbappe je došao u PSG 2018. godine za 180 miliona eura iz Monaca. Iako je igrao s Messijem i Neymarom te za PSG u 308 utakmica postigao 256 i namjestio 108 golova, nije uspio osvojiti Ligu prvaka. To nije uspio ni ove godine, PSG je ispao u polufinalu od Borussije Dortmund. Već je neko vrijeme bio nezadovoljan i želio je otići. Predsjednik kluba zadržao ga je prije dvije godine jednim od najvećih ugovora u historiji nogometa.

Zarađivao je oko 6 miliona eura bruto mjesečno (2.7 miliona neto), a dobio je i bonus od 180 miliona eura samo za potpis ugovora te dodatnih 70 miliona na kraju svake godine ugovora, koji je trebao trajati tri godine. No ponuđena mu je opcija da nakon dvije sezone ode besplatno, a tu opciju odlučio je iskoristiti. Nakon što je Mbappe to najavio, Al-Khelaifi je poludio te mu je odbio isplatiti zadnjih 70 miliona eura. Naravno, zbog apsurdne situacije da nekom ko ne želi ostati u klubu mora isplatiti ono što se zove "bonus za vjernost".

Nakon teške optužbe Mbappea, stigla reakcija PSG-a

Mbappe se ipak spasio PSG-a, a kada se konačno dočepao Reala, poručio je i to kao kapiten Francuske: "Kada sam predsjedniku rekao da ću otići na kraju sezone, zaprijećeno mi je i to silom, da više neću igrati za PSG do kraja sezone. Spasili su me trener Luis Enrique i sportski direktor Luis Campos. Da nije bilo njih, nikada više ne bih stupio na teren."

Iz kluba je stigao odgovor. Doduše, neslužbeni, ali za ugledni AFP, koji ovako citira "pouzdane izvore iz kluba: "Mbappe apsolutno nema klasu. Nasser Al-Khelaifi nikada nikome nije naložio niti najmanju naredbu vezanu za momčad. Luis Enrique je ovo potvrdio, ali usprkos svemu, čim Mbappe nešto izjavi, svi se to tretiraju kao istinu. U dogledno vrijeme sve će se otkriti, cijela istina. Za sada, zadržat ćemo dignitet i profesionalizam za dobro PSG-a, Pariza, Francuske i navijača."