Zakuhava se

Medvedev pozvao američke neprijatelje da koriste rusko oružje protiv SAD: ‘Nek napadi budu što razorniji’

Bivši ruski predsjednik komentirao je izjavu sadašnjeg - Vladimira Putina

Rusija može da isporuči oružje bilo kom američkom neprijatelju, na isti način na koji Washington to radi s Ukrajinom, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u srijedu na sastanku s čelnicima međunarodnih novinskih agencija, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), da Moskva razmišlja o načinima da odgovori na isporuke oružja Kijevu za napade na Rusiju.

Prema Putinovim riječima, jedna moguća opcija je snabdijevanje sličnim oružjem regija odakle bi se mogli izvoditi "bolni udari" na zapadne objekte.

"To označava prilično značajnu promjenu u našoj vanjskoj politici. Ovako misle Jenkiji i njihovi bjesni evropski psi: 'Mi imamo pravo da pošaljemo bilo kakvo oružje Ukrajini u borbi protiv neprijatelja naše zemlje, ali nijedna zemlja ne može pomoći Rusiji", kazao je Medvedev, komentariajući stav ruskog predsjednika.

"Sada neka SAD i njihovi saveznici osjete direktan uticaj upotrebe ruskog oružja od trećih strana", kazao je on.

To bi, kako je dodao, mogao biti svako ko smatra Ameriku svojim neprijateljem, bez obzira na njegova politička uvjerenja ili međunarodno priznanje.

"Ako su SAD njihov neprijatelj, onda su oni naši prijatelji. I neka upotreba ruskog oružja u do sada “neidentifikovanim regijama” bude što je moguće razornija za njihove i naše protivnike. Neka “osjetljivi objekti” zemalja koje pružaju oružje Ukrajini gore u paklenoj vatri, skupa s onima koji njima upravljaju", istakao je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, prenosi TASS.