Svijet

Medvedev: Ukoliko NATO pošalje ovo oružje Ukrajini postaje legitimna meta

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne odbrambene sisteme Patriot jer će postati legitimna meta. Uz to je nazvao Savez “kriminalnim entitetom” jer “ekstremističke režime” opskrbljuje oružjem.

Medvedev, koji se predstavljao kao liberalni modernizator dok je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. Sada je postao jedan od najvećih huškača ruskog rata u Ukrajini. Te redovito objavljuje oštre optužbe protiv Zapada na društvenim mrežama.

“Bude li NATO, kao što je (glavni sekretar NATO-a Jens) Stoltenberg naznačio, opskrbljivao ukrajinske fanatike sistemima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga”, napisao je Medvedev na komunikacijskoj platformi Telegram. Nejasno je hoće li meta postati sistemi Patriot, ukrajinske snage ili osoblje NATO-a, piše Reuters.

“Civilizirani svijet ne treba ovu organizaciju. Ona se mora pokajati čovječanstvu i biti raspuštena kao kriminalni entitet”, napisao je Medvedev u ranijoj objavi.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protuzračno odbrambeno naoružanje. Uključujući tu i sisteme Patriot američke proizvodnje. Ukrajina traži ovo oružje kako bi se zaštitila od ruskih napada na svoju energetsku infrastrukturu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupljeni na sastanku u Bukureštu u utorak su osudili ruske “stalne i nesavjesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu” i obvezali su se proširiti podršku Kijevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare